Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini şirket satınalma haberlerine çevirmeleri ile birlikte, gösterge endeks Standard & Poor’s 500'ün (S&P 500) dört hafta üst üste yükseliş göstermesinin ardından, fazla bir değişiklik göstermedi.

Yahoo! Inc., blog networku Tumblr Inc.'yi yaklaşık 1.1 milyar dolara satınalma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yüzde 0.5 yükseldi. Actavis Inc., Warner Chilcott Plc'yi satınalma konusunda anlaşmaya varması ile birlikte yüzde 3.1 ralli yaptı. Websense Inc., özel sermaye şirketi Vista Equity Partners tarafından satınalınma konusunda anlaşmay avarılması sonrası yüzde 29 sıçradı. Red Hat Inc., analist not indirimi sonrası yüzde 3.8 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1'den az yükselerek, New York saati ile 10:15'te, 1,668.17 puana geldi. Dow Jones Endeksi 10.09 puan ya da yüzde 0.1 düşerek 15,344.31 puana indi. S&P 500 Endeksi'nin işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 30 günün ortalamasının yüzde 30 altındaydı.

Boston'da Wells Capital Management kıdemli portföy yöneticisi Margie Patel, "Özellikle mevsimsel olarak tipik zayıflığın işaretlerinin görüldüğü yılın ortasına yaklaştıkça, halen bir miktar sinirlilik var," dedi ve "Bu yüzden, eğer bir düzeltme olursa, bu hareket aşağı yukarı şimdi ile yaz dönemi arasında olur. Ancak önemli nokta şu, düzeltme ılımlı olacak. Temel göstergelerin böylesine iyi olmasından dolayı, düzeltmenin ılımlıdan daha şiddetli olması zor" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi geçen hafta, öncü ekonomik göstergeler ve Tüketici Güveni endekslerinin tahminleri aşması sonucu yüzde 2.1 yükseldi ve rekor seviyede kapandı.  ABD'de boğa piyasasın beşinci yılına girdi ve Bloomberg'in derlediği verilere göre, hisse senetlerinin piyasa değeri yaklaşık 11.5 trilyon dolar arttı. S&P 500 Endeksi, beklenenden iyi çıkan şirket karları ve Fed'in üç tur tahvil alımı yapmasının desteği ile, 2009 yılında gördüğü son 12 yılın en düşük seviyesinden yüzde 147 yükseldi.