Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Hazine tahvilleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin bu hafta Kongre'de ekonomik görünüme ilişkin yapacağı konuşma öncesi değer kazandı. Bu hareket sonucu, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi yaklaşık iki ayın zirvesinden geriledi.

Gösterge 10 yıllıkların faizi, ekonominin toparlanma işaretleri göstermesinin, Fed'in parasal genişleme olarak adlandırılan parasal teşvik programını daraltabileceği beklentisini güçlendirmesi sonucu, son üç haftada yükseldi ve bu yılın en uzun süreli haftalık çıkış dönemini yaşadı. Fed, 22 Mayıs'ta, 30 Nisan-1 Mayıs toplantısının tutanaklarını yayınlayacak ve aynı gün Bernanke Kongre'de konuşacak.

New York'ta R.W. Pressprich & Co. devlet tahvilleri işlemleri idari direktörü Larry Milstein, "Piyasa Bernanke'nin Çarşamba günkü konuşmasına odaklanacak," dedi ve "Teşviklerin ve parasal genişlemenin daraltılacağı çok fazla konuşuluyor, bu nedenle insanlar Bernanke'yi bu konuda ipucu verip vermeyeceğini görmek için dinleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, geçen hafta beş baz puan tırmandıktan sonra, iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı düşerek, New York saati ile 09:39'da, yüzde 1.93'e indi. Bu kağıdın faizi 15 Mayıs'ta yüzde 1.98 ile 15 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Mayıs 2023'te vadesi dolacak yüzde 1.75 faizli tahvillerin fiyatı, 5/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 1.56 dolar yükselerek 98 11/32'ye çıktı.