Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in dış ticaret rakamlarına ilişkin şüphe ve iddialar devam ediyor. Bank of America Corp., sahte işlem kayıtlarının sıcak para akışını gizlediğini ileri sürdüğü Çin'in bu yılki gerçek dış ticaret fazlasının, resmi 61 milyar doların yalnızca 10'da 1'i kadar olduğunu iddia etti.

Bank of America'nın Çin ekonomisi müdürü Lu Ting'e göre Çin'in gerçek dış ticaret fazlasının 6 milyar dolarla, ülkenin 2004'te 10.8 milyar dolar ticaret açığı vermesinden bu yana en düşük Ocak-Nisan rakamına işaret ediyor.

Lu'nun hesapları, dış ticaret fazlasının 1 yıl öncekinden 3 katına tırmanmak yerine küçüldüğünü iddia ederek, küresel talebin dünyanın en büyük ikinci ekonomisini desteklemek yerine sıkıştırdığının sinyalini veriyor. Bank of America'nın tahmini ticaret verilerind, son aylarda analistlerin dikkatini çeken olası açıklara dikkat çekiyor.

Çin'in büyümesinin zayıf olduğunu ve şişirilen ihracat büyümesinin de reel büyümenin bir miktar zayıfladığına işaret ettiğini söyleyen Mizuho Securities Asia Ltd.'ın baş Asya ekonomisti Shen Jianguang, ihracat piyasasında önümüzdeki aylarda büyük düşük beklediklerini aktardı.

Pekin hükümeti 2012'nin ilk 4 ayında 18.8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası rapor etmişti.