Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon gıda üreticilerinin yendeki zayıflamanın kâra zarar vereceği spekülasyonuyla değer kaybetmesi, SoftBank Corp.'un da Sprint Nextel Corp.'un rakip teklife kayarak sert düşüş kaydetmesi, GS Yuasa Corp.'un ise ABD'de Dreamliner uçuşlarının yenidne başlamasıyla primlenmesi arasında kalan Topix Endeksi 4.5 yılın zirvesine yakın seyretti.

Nippon Meat Packers Inc., Nikkei gazetesindeki bir anketin gıda üretcilerinin artan ithalat maliyetinden ötürü zor durumda kalabileceğini göstermesinin ardından yüzde 1.9 değer kaybetti. SoftBank, Sprint'in rakip teklifçi Dish Network Corp. ile görüşeceğini söylemesi sonrasında yüzde 2.8 düştü. Çelik üreticileri, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin altyapı ihracatını destekleme vaadi üzerine 2. gününde de primlendi. Boeing Co.'nun 787 Dreamliner uçaklarının bataryalarını üreten GS Yuasa, karaya çarpan uçağın ABD'de uçuşlarına yeniden başlamasının ardından yüzde 17 primlendi.

Değer kazanan her 7 hisseye karşılık 9 hissenin değer kaybettiğ Topix Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 1,267.04 puana geriledi. Endeks dün 12 Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyesinden kapanmıştı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 15,337.99 puaa indi ve endeksin işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 76 altında kaldı.

Japon hisselerin çok hızlı yükseldiğini ve piyasanın soluklanmaya ihtiyacının olduğunu belirten SMBC Friend Securities Co.'nun stratejistlerinden Toshihiko Matsuno, teknik göstergelerin aşırı ısınma sinyali verdiğini söyledi.

Topix Endeksi bu yıl Japonya Merkez Bankası'nın öngörülmedik parasal genişleme hamlelerinin desteğiyle yüzde 48 yükseldi ve tüm önde gelen hisse senedi endekslerini solladı. Endeks defter değerinin 1.4 katından işlem görürken, bu katsayı  Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.5 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 1.7 katında seyretti.