Advertisement
HABERLER ABONE OL

(11:20'de güncellendi)

Bakır, bugün açıklanacak olan Çin verileri öncesi, maden arzına yönelik endişelerin, Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentisini ve dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin'in ithalatındaki düşüşü dengelemesi sonucu, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), 7,360 dolar ile 7,420 dolar arasında seyrettikten sonra, fazla değişmeyerek, Tokyo saati ile 15:51'de ton başına 7,394 dolarda kaldı. Temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek pound başına 3.355 dolar seviyesinde seyretti.

Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.'nin Endonezya'daki Grasberg madeninde tünel çökmesi sonucu meydana gelen kazada ölü sayısı 21 tırmadı ve Endonezya, tarihinin en büyük maden kazalarından biri olan bu olayın ardından, tüm madencilik faaliyetlerini incelemeye alacağını duyurdu. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin "oldukça fazla iyileşme gösterdiğini" ve büyümenin 2014'te kendini sürdüren hale gelmesi gerektiğini söyledi. Bu yorum, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan aylık varlık alım programını daraltabileceği beklentilerini güçlendirdi. Çin'de bakır ithalatı Nisan ayında, gümrük verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 azaldı.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. metal traderı Chae Un Soo, "Freeport’un Endonezya'daki maden kazası bakır piyasasına destek sağladı," dedi.

Freeport'un yerel birimi PT Freeport Indonesia'dan bugün yapılan açıklamaya göre, dünyanın ikinci en büyük bakır madenindeki kazada yedi madenciden haber alınamıyor. Jakarta'nın 3,120 kilometre (1,940 mil) doğusunda Mimika, Papua bölgesindeki madende faaliyetler, 14 Mayıs'taki kazanın ardından askıya alındı.

Çin'in rafine bakır ithalatı Nisan ayında 183,023 tona indi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 272,903 ton seviyesindeydi. Mart ayında ise ithalat 218,823 ton seviyesinde gerçekleşmişti.

Eylül vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 1.7 yükselerek ton başına 53,420 yuandan (8,713 dolar) kapandı.

(11:20'de güncellendi)