Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya bankalarının değer kaybetmesi ve Goldman Sachs Group Inc.'in Industrial&Commercial Bank of CHina Ltd.'daki 1.1 milyar dolarlık hissesini satmasının, Japon kamu hizmeti şirketlerindeki yükselişi dengelemesiyle Asya Borsaları kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Piyasa değeri bakımından dünyanın en değerli şirketi ICBC yüzde 2 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük iki bankası Westpac Banking Corp. ve Commonwealth Bank of Australia, erkez bankasının iş dünyası şartlarına ilişkin endişelerini dile getirdiği toplantı
tutanaklarını yayınlamasının ardından yüzde 1.2'şer düştü. Tokyo Electric Power Co. yüzde 14 primlenerek bu ayki kazançlarını yüzde 89'a çıkardı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi erken saatlerde yüzde 0.1 kazanç sağlamasının ardından yüzde 0.2 kayıpla 144.09 puana geriledi. Endeks bu yıl ABD'den gelen verilerin ilerlemeye işaret etmesi ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin deflasyonu sonlandırmak için harekete geçmesiyle yüzde 12 yükseldi ve dün Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Japonya Merkez Bankası bugün 2 gün sürecek toplantısına başladı.

Kazançların hâlen sönük olduğunu savunan Aberdeen Asset Management Asia Ltd.'ın para yöneticilerinden Hugh Young, ekonomik ortamın çok iyi olmadığını, Abenom'nin şu an için biraz hayali olduğunu ve piyasanın şüpheli yaklaştığını aktardı.

Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.1 kaybederken, Singapur'un Straits Times Endeksi yüzde 0.6 düştü ve Tayvan'ın Taiex Endeki ise büyük bir değişiklik kaydetmedi.