Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in tahvil alımını daraltabileceğine ilişkin spekülasyonun, metale yönelik servet koruma talebini azaltması sonucu, dün son sekiz seansta ilk kez yükselmesinin ardından, değer kaybetti.

Fed aşkanı Ben S. Bernanke yarın Kongre'de ekonomik görünüme ilişkin bir konuşma yapacak ve Fed aynı gün toplantı tutanaklarını açıklayacak. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, dün yaptığı açıklamada, ekonominin "oldukça fazla iyileştiğini" söyledi. Altın vadelileri dün, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'in ABD'nin kredi notunun düşürülebileceğini açıklamasının ardından, yüzde 1.4 yükseldi ve 8 Mayıs'tan bu yana ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Hyderabad, Hindistan merkezli Karvy Comtrade Ltd.'nin analistleri, bugünkü raporlarında, parasal gevşemeyi işaret ederek, "Piyasa katılımcıları Fed Başkanı Ben Bernanke'nin konuşmasını ve parasal genişleme programının devamı konusunda endişe yaratması beklenen Fed'in toplantı tutanaklarını izlemeli," dedi ve "Bu durum altın fiyatlarında aşağı yönlü baskı oluşturacak" yorumunda bulundu.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek, New York saati ile 07:47'de, ons başına 1,376.70 dolara geriledi. Fiyatlar dün 1,336.30 dolar ile 18 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Moody's'in ABD'nin kredi notunun düşürülebileceğini açıklamasının ardından toparlanarak sıçrama yaptı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 31 üzerindeydi. Spot altın Londra'da yüzde 1.1 düşerek ons başına 1,378.80 dolara indi.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 10.9 ton azalarak 2,187.39 tona indi ve Temmuz 2011'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Varlıklar bu yıl yüzde 17 azaldı.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Eğer hala parasal genişleme için bir zaman ufku varsa, bu durum, fiyat artışlarının parlaklığını alacaktır," dedi ve exchange traded fonlarındaki (ETF) satışların fiyatlar üzerinde aşağı baskı oluşturacağını sözlerine ekledi.

Altın, 12 yıl üst üste yükselmesine katkıda bulunan Fed teşviklerinin azaltılabileceği endişesi ile, Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve bu yıl yüzde 18 değer kaybetti. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin yarın Kongre'de yapacağı konuşma öncesi, bugün bir konuşma yapacak olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 17 Nisan'da yaptığı açıklamada, enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2'nin çok altına indiğini ve daha da düşmesinin Fed'i varlık alımlarını artırmaya yöneltebileceğini söylemişti.

Temmuz vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 1.1 düşerek ons başına 22.335 dolara geriledi. Metal dün 20.25 dolar ile Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. Haziran vadeli palladyum yüzde 1.3 düşüşle ons başına 740.70 dolara inerken, Temmuz vadeli platin yüzde 1.4 düşerek ons başına 1,464.10 dolara geldi.

(15:30'da güncellendi)