Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası, telefon ve sağlık şirketlerinin, güneş enerjisi şirketlerindeki yükselişi  gölgelemesiyle geri adım attı.

Değer kazanan her 5 hisseye karşılık 6 hissenin değer kaybettiği Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 2,295.44 puana geriledi. ZTE Corp., telekom hisselerindeki 1 aydır devam eden rallinin aşırı olduğuna ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 1.6 değer kaybetti. Huadong Medicine Co., sağlık şirketlerini ikinci gününde de aşağı taşıdı. Xi'an LONGi Silicon Materials Co., görüşmelerden haberdar olan kişilerin ABD'nin Çin ile Avrupa Birliği arasındaki güneş enerjisi ekipmanı ticareti konusundaki tartışmayı çözmek üzere müdahil olduğunu söylemelerinin ardından güneş enerjisi şirketlerindeki kazançlara öncülük etti.

Piyasanın son koşunun ardından bu seviyede konsolidasyona ihtiyacının olduğunu belirten Hengsheng Hongding Asset Management Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, ekonomide istikrarın sağlanacağına yönelik beklentilerin desteğiyle yatırımcı güveninin kademeli olarak toparlandığını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi 2 Mayıs'tan bu yana hükümetin, havaalanı ve doğalgaz alanlarındaki yatırım projeleri için ön onayın gerekmeyeceğini söylemesinin ardından Pekin'in ekonomik reformları hızlandırdığı spekülasyonu üzerine yüzde 5.6 yükseldi. Endeks bu yılki tahmini kazançlarının 9.9 katından işlem görerek 24 Mart'tan bu yana en yüksek değerlemesine işaret ediyor.

CSI 300 Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 2,602.72 puana gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2 düştü. Bloomberg China-US 55 Endeksi dün New York'ta yüzde 1.7 yukarıda kapandı. Şanghay endeksindeki işlem hacmi  30 günlük ortalamanın yüzde 41 üzerinde seyretti. Endeksin 30 günlük volatilitesi 16 puan ile bu yılın ortalaması olan 19.6 puanın altındaydı.