Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz Financial Times gazetesinde bir makale kaleme alan El-Erian, altında yeniden, değerli metalin aşırı değerlendiği ile altının yeniden yükselişe geçmesinin an meselesi olduğunu savunanlardan oluşan iki uçlu tartışmaların öne çıktığına dikkat çekti.

Bu tartışmaların ilginç olduğunu ancak gelişmelerin ciddiyetini azımsadığını savunan El-Erian, son volatilitenin, uzun zamandır sunî fiyatlamalarla işleyen batı piyasalarındaki dinamizmi yansıttığını yazdı.

Altının merkez bankalarının bilanço tablolarını şişirmesiyle yatırımlarının değerli metale sığınmasıyla yükseldiğini ve bu durmayan yükselişin bir süre sonra gerçek fizini talep ve arzdan uzaklaştığının altını çizerek, o noktadan sonra en ufak olumsuz bir haberin satışları tetiklediğine dikkat çekti.

El-Erian, aynı hikayenin dünyanın en değerli şirketi hâline gelen Apple Inc.'in hisse fiyatının 700 dolardan 440 dolara gerilemesi ve Facebook vakasında da görüldüğünü belirtti.

Hisseler ve altındaki bu hareketlerin finansal piyasaların her iki tarafta aşırı ileri gittiğini gösterdiğini yazan El-Erian, "Ve bugün altındaki hareketin hâlâ, büyüme ve istihdam yaratımı için merkez bankalarının finansal piyasalar ile ekonomik temeller arasına bir 'takoz' koyduğunu gösterdiğine inanıyorum" dedi.

El-Erian, bugünkü küresel ekonominin istikrarlı bir eşitsizliğin ortasında olduğunu ve piyasaların da merkez bankalarının, siyasi sistemin de desteğiyle yüksek büyüme getirmeyi başaracağı beklentisiyle temellerin önünde seyrettiğini savunarak, "Eğer bu beklentiler gerçekleşmezse, yatırımcılar altının değerinden daha da çok endişe edecek" dedi.