Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, son bütçe tahminlerinin "kredi pozitif" olmasına rağmen ABD'deki politika yapıcıların, 2013'te not indirimini önlemek için bu onyılın ilerleyen yıllarında artacağı öngörülen borç yüklerini çözmelerinin gerektiğini söyledi.

Kongre Bütçe Ofisi'nin rakamlarına göre ABD'nin bütçe açığı 2015'te, 2009'daki 1.4 trilyon dolarlık rekor seviyelerden 378 milyar dolara gerileyecek. Federal hükümetin bu yıl 642 milyar dolar ile 5 yıldır ilk kez 1 trilyon doların altında açık vermesi bekleniyor. Moody's 11 Eylül'de borç oranında anlaşma sağlanamazsa ABD'nin Aaa notunun Aa1'e indirilebileceğini söylemişti.

İlerideki borç seviyelerinin çok daha düşük olmasını olumlu bir gelişme olarak gördüklerini dile getiren Moody's'in başkan yardımcısı Steven Hess, artan borç yükünü aşağı çekmek için politika tarafında daha fazla adımın atılmasının gerektiğini söyledi.

ABD'nin bütçe açığı/GSYH oranının 2018 mali yılına kadar yüzde 71'e gerileyeceğini öngören Kongre Bütçe Ofisi, ancak o noktadan sonra sosyal yardım programlarında reform yapılmazsa uzun vadeli görünümün belirsiz olacağını söyledi.