Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Berlin hükümeti bir yandan İngiltere'nin siyasi gücü Brüksel'den kendi ülkesine kaydırabilecek toptan bir anlaşmayı önlemeye çalışırken, diğer taraftan Euro Bölgesi'ndeki karar mekanizmasını kolaylaştıracak anlaşma değişiklikleri planlıyor.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in İngiltere'yi AB'de tutma isteğini dile getirmiş olmasına rağmen Berlin'de görüşükeb hamleler İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Brüksel ile İngiltere'nin ilişkisini yeniden müzakere etmek için Euro Bölgesi reformlarını bedavadan giriş planını suya düşürebilir.

Cameron Berlin'in AB anlaşmalarında toptan bir değişiklik yapma ilgisini, İngiltere'nin üyeliği lehine çevirebileceğini ummuştu. Ancak Berlin'in yinedar görüşlü bir anlaşma planlaması, İngiltere Başbakanı'nın Aralık 2011'de mali disiplin anlaşmasını kabul etmediği esnada karşılaştığı ikilemi tekrarlatabilir.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, bölgenin banka birliği için daha iyi bir yasal taban oluşturması bakımından AB anlaşmalarının değiştirilmesi istediğini daha önce de dile getirmişti.

Ancak bazı AB yetkilileri Schauble'nin yeniden müzakere etme tutumunun Şansölye  Merkel'in desteği olmadığından şüpheleniyor.

Bazı kıdemli Alman yetkililer bölgedeki siyasi düzenlemelerin engelleri artırabileceğine dikkat çekerek, Almanya'nın anlaşma değişikliklerinde izole bir konumda olduğunu, ancak Merkel'in Euro Bölgesi'nin yönetim yapısının küreselleşme hızıyla uyumlu olmadığına inandığını kabullendiğini belirtiyor.