Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC Global Asset Management tarafından yapılan bir analize göre, altının gümüşe oranla fiyatı 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, risk seviyelerinin arttığı ve hisse piyasası değerlerinin rekor seviyelerden gerileyebileceği sinyalini veriyor.

Altın-gümüş fiyat rasyosu son aylarda Standard & Poor's 500 Endeksi'nden daha yüksek bir seyir kaydetti. Bloomberg verilerine göre 1 ons altın dün itibariyle 65 ons gümüş satın almaya yeterek 31 Ağustos 2010'dan bu yana en güçlü seviyesine çıktı.

Londra'da bulunan HSBC varlık yöneticisi Charles Morris, "Normalde hisse piyasası yükseldiğinde veya kredi marjı daraldığında, jenerik bir risk göstergesi olduğundan dolayı altın-gümüş rasyosunun düşmesini beklersiniz. Oysa ki bu sefer hisse piyasalarının yükseliyor olması, kredilerin yolunda gitmesi ve altın-gümüş rasyosunun tırmanmaya devam etmesi enteresan bir durum. Bu bize önümüzdeki 6 ay içerisinde bir noktada riskli varlık fiyatlarında bir düşüş olacağını gösteriyor" yorumunu yaptı.

Morris, rasyonun 80'e çıkabileceğini belirtirken herhangi kesin bir zaman dilimi belitmedi. Gösterge, bu seviyenin üzerine en son Aralık 2008'de çıkmıştı ve 1991 yılında ise 99.7'ye yükselmişti.

Altın ve gümüş bu yıl ABD hisselerinin rekor seviyelere tırmanmasının ardından ayı piyasasına geriledi. Spot gümüşün fiyatı yüzde 25 değer kaybederken altın yüzde 17 geriledi. S&P 500 Endeksi yüzde 17'lik bir ralli gerçekleştirirken, Tüm Dünya Endeksi hisseleri yüzde 12 değerlendi.