Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Fed/Bullard: Fed, QE'ye devam etmeli

Federal Reserve St. Louis Başkanı James Bullard, merkez bankasının tahvil alımına devam etmesi gerektiğini çünkü bunun yasa yapıcıların elinde olan en iyi seçenek olduğunu dile getirdi.

Bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkına sahip olan Bullard, parasal genişleme olarak bilinen varlık alımlarının, finansal piyasalardan gelen iyileşme sinyalleri ve ekonomik değişimlere göre ayarlanabilme kolaylıklarından dolayı devam ettirilmesi gerektiğini savundu.

- Dolar, Bullard'ın ardından düşüşe geçti

Dolar, Fed St. Louis Başkanı James Bullard'ın parasal teşviğe devam edilmesi gerektiği yönünde verdiği mesajlar üzerine euro karşısında değer kaybetti.
Dolar, New York saatiyle 13:08'de yüzde 0.3'lük düşüşün ardından euro başına 1.2915 dolar oldu. Yen ise dolar karşısında erken saatlerde yüzde 0.6'ya varan kayıplar yaşamasına rağmen bunları kısarak 102.42 yen seviyesine geldi. Japon para birimi yüzde 0.4'lük zayıflamanın ardından euro başına 132.32 yen oldu.

-ABD hisseleri Bullard ile yükselişe geçti

ABD hisseleri, Fed St. Louis Başkanı James Bullard'ın "Merkez bankası tahvil alımına devam etmeli çünkü bu ekonomik büyümeyi desteklemek adına elimizdeki en iyi seçenek" açıklamasının ardından yükselişe geçti.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek New York saati ile 11:35'te 1,668.30 puan oldu. Dow Jones Endeksi ise 35.63 puan artarak 15,370.91 puana ulaştı.

-Altın-gümüş rasyosu hisselerde "düşüş" sinyali veriyor

HSBC Global Asset Management tarafından yapılan bir analize göre, altının gümüşe oranla fiyatı 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, risk seviyelerinin arttığı ve hisse piyasası değerlerinin rekor seviyelerden gerileyebileceği sinyalini veriyor.

Altın-gümüş fiyat rasyosu son aylarda Standard & Poor's 500 Endeksi'nden daha yüksek bir seyir kaydetti. Bloomberg verilerine göre 1 ons altın dün itibariyle 65 ons gümüş satın almaya yeterek 31 Ağustos 2010'dan bu yana en güçlü seviyesine çıktı.

-IMF: ABD çok hızlı bütçe kesintisi yapıyor

Washington'ın bütçe açığını azaltma hamlelerini sert ifadelerle eleştiren Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD'nin kemer sıkma hamlelerinin baş döndürdüğünü söyledi.

Yüksek işsizlik oranının devam etmesine rağmen Washington bu yıl son 50 yılın en sert bütçe kesintilerini uyguluyor.

-Moody's: ABD'nin notu düşebilir

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, son bütçe tahminlerinin "kredi pozitif" olmasına rağmen ABD'deki politika yapıcıların, 2013'te not indirimini önlemek için bu onyılın ilerleyen yıllarında artacağı öngörülen borç yüklerini çözmelerinin gerektiğini söyledi.

Kongre Bütçe Ofisi'nin rakamlarına göre ABD'nin bütçe açığı 2015'te, 2009'daki 1.4 trilyon dolarlık rekor seviyelerden 378 milyar dolara gerileyecek. Federal hükümetin bu yıl 642 milyar dolar ile 5 yıldır ilk kez 1 trilyon doların altında açık vermesi bekleniyor. Moody's 11 Eylül'de borç oranında anlaşma sağlanamazsa ABD'nin Aaa notunun Aa1'e indirilebileceğini söylemişti.