Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sidney hükümetinin bütçenin açık vereceğini söylemesinin rekor düşükte seyreden faizleri gölgelemesiyle Avustralya'da Tüketici Güveni son 17 ayın en sert düşüşüne işaret etti.

Westpac Banking Corp. ve Melbourne Institute'ün 13-18 Mayıs tarihleri arasında 1,200 kişini katılımıyla yaptığı ankete göre tüketici güveni Mayıs'ta yüzde 7 düşüşle 97.6 puana geriledi. Güven kaybındaki azalma Aralık 2011'den bu yana en sert düşüşe işaret ederken, Ekim 2012'den bu yana ilk kez 100 puanın altında gelerek karamsarlığın çoğunlukta olduğunu gösterdi.

RBA Başkanı Glenn Stevens ve ekibi 19 ay içinde politika faizinde yüzde 2'lik indirim yaparak yüzde 2.75'e çekti ve enflasyonun kontrol altında olduğu, maden harcamalarının doruklarına ulaştığı ve kredi büyümesinin kontrollü ilerlediği ekonomisinde küresel ekonomideki ortakları gibi rekor düşük faiz uygulamayı tercih etti.

Sidney Hükümeti Aralık'ta bu mali yılda bütçe fazlasına geri döneceği vaadinden vazgeçti ve geçtiğimiz hafta da 30 Haziran'da sonlanacak olan 12 aylık dönemde 19.4 milyar Avustralya doları (19 milyar dolar) bütçe açığı vereceği tahmininde bulundu.

Rakamların güvendeki bu zayıflamanın bütçeden kaynaklandığı görüşünü desteklediğini belirten Westpac'in başekonomisti Bill Evans, memnuniyetsizliğin yalnızca bütçedeki bazı tasarruf önlemlerinden değil, aynı zamanda mali durumdaki ani bozulmalar ve ekonominin genel durumuna ilişkin korkulardaki artıştan kaynakladığına dikkat çekti ve bu endişelerin Avustralya dolarının anket uygulandığı dönem ve öncesinde sürpriz şekilde düşmesiyle de tetiklenmiş olabileceğini söyledi.

Avustralya doları geçtiğimiz ay ABD doları karşısında yüzde 4.5 değer kaybederek 16 önemli para birimi arasında en kötü performansa işaret etti.