Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in rekor düzeydeki tahvil alımlarından çıkışının yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunan New York Fed Başkanı William C. Dudley, Fed'in bir sonraki hamlesinin parasal genişleme programının artırılması mı yoksa daraltılması yönünde mi olması gerektiğine karar veremediğini söyledi.

New York'ta konuşan Dudley, görünümdeki belirsizlikten ötürü bir sonraki hamlenin ne yönde olması gerektiğinden emin olamadığını ifade etti.

Fed Açık Piyasa Komitesi'ndeki yüzde 7.5'lerde seyreden işsizlik oranını aşağı çekmeyi hedefleyen tahvil alım proramları konusunda ne yapılması gerektiği tartışmasına katıldı Birçok Fed başkanı bir sonraki hamlenin tahvil alımlarının hızının yavaşlatılması yönünde olsa da, aynı zamanda FOMC'un başkan yardımcısı olan Dudley, alımların artırılması yönünde sinyal verdi.

Fed yetkilileri geçtiğimiz hafta programa ilişkin farklı görüşlerini paylaştı. Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, bir sonraki Fed toplantısında alımların azaltılmasını savunurken, San Francisco Fed Başkanı John Williams da alımların bu yazdan itibaren düşürülebileceğini söyledi. Diğer tarafta ise Boston Fed Başkanı Eric Rosengren yavaş enflasyon ve yüksek işsizliğin daha fazla teşvik ihtiyacına işaret ediyor olabileceğini ileri dürdü.

Dudley'nin açıklamalarının ardından hisseler kazançlarını genişletti. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi de yüzde 1.97'den yüzde 1.93'e geriledi.