Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güçlü yenin Japon ihracatçıların görünümünü zayıflatması ve Çin'in daha düşük büyümeyi hoşgöreceğinin sinyalini vermesiyle Asya Borsaları Kasım'dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetti.

Asya'nın en büyük 3. otomobil üreticisi Nissan Motor Co., yenin dolar karşısında değer kazanması üzerine yüzde 6.2 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük ikinci bonmarşe operatörü David Jones Ltd. yüzde 1.2 geriledi. Spor giyim üreticisi 361 Degrees International Ltd., kârının düşeceğini tahmin etmesi sonrasında yüzde 9.1 düşüş kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 kayıpla 137.33 puana gerileyerek 23 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti ve düşüşünü 5. gününe taşıdı. Endekste değer kazanan her 2 hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti ve tüm sektör grupları düştü. Endeks geçtiğimiz hafta ekonomideki ilerlemenin etkisiyle Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonu ve Çin'in imalat verilerinin beklentilerin altında kalması üzerine yüzde 2.7 geriledi.

Şu anda risk almaktan kaçındığını belirten AMP Capital'ın yatırım stratejileri müdürü Keith Poore, Çin'deki toparlanmanın standartlarına göre çok düşük olacağının teyidinin alındığını, Japonya'da da düşük seviyelerdeki tahvil faizlerinde büyük hamleler yapılmak istenmediğini ve volatilitede artış beklendiğini söyledi.