Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:13'te güncellendi)

Japon yenindeki değerlenmenin gelişmekte olan ülkelerdeki ihracatçıları destekleyerek Endonezya, Tayland ve Filipin Borsalarındaki düşüşü gölgelemesiyle gelişen piyasalar endeksi son bir haftanın en büyük sıçramasına doğru ilerliyor.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Hyundai Motor Co., yendeki güçlenmenin ardından Japon rakiplerine karşı rekabet kaybettiklerine ilişkin endişelerin gevşemesiyle Güney Kore ve Tayvan'daki ihracatçılar arasındaki kazançlara öncülük etti. Türkiye Garanti Bankası A.Ş. iki haftanın en zayıf seviyesine ilerledi. Rusya'nın en büyük ikinci petrol üreticisi OAO Lukoil, Çin'in daha yavaş büyümeyi kabulleneceği söylentisiyle beraber gerileyen ham petrol fiyatlarına eşlik etti ve düşüşünü 3. güne taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saatiyle 14:20'de yüzde 0.2 tırmanışın ardından 1,028.78 puan oldu. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 1.8 kayıp yaşayarak Nisan'ın ilk haftasından bu yana ilk haftalık kaybı gerçekleştirmişti. Yen, Japonya merkez bankasının ülke tahvil faizlerini kontrol edemediği endişeleri üzerine diğer büyük para birimlerinin çoğu karşısında güçlendi.

Jakarta merkezli PT CIMB-Principal Asset Management fon yöneticisi Fadlul Imansyah, "Japon yetkililerin zayıf yeni kontrol edip edemeyeceklerine yönelik şüpheler bölge ihracatçılarına yarıyor. Bazı yatırımcılar küresel büyüme görünümünü dikkate alarak paralarını masadan çekiyorlar" dedi.

(17:13'te güncellendi)