Advertisement
HABERLER ABONE OL

(18:42'de güncellendi)

Batı Teksas petrolü, Çin'in düşük büyümeye izin verebileceğini işaret etmesinin ardından düşüşünü beşinci güne taşıdı ve bu yılın en uzun süreli düşüş dönemini yaşıyor. OPEC'in bu haftaki toplantısında petrol arzını değiştirmemesi bekleniyor.

Petrol vadeli kontratları New York'ta yüzde 1 kadar düştü ve geçen haftaki yüzde 2'lik düşüşünü genişletti. Dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi Çin, Devlet Başkanı Xi Jinping'in 24 Mayıs'ta Komunist Parti liderlerinin çalışma seansında yaptığı konuşmaya göre, kısa vadeli büyümeyi sağlamak için çevreyi feda etmeyecek. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, 31 Mayıs'ta Viyana'daki toplantısında, günlük 30 milyon varil olan üretim kotasını değiştirmeyecek.

Kopenhag'ta bulunan Saxo Bank A/S şef emtia stratejisti Ole Hansen, "Çin'de düşük büyüme ve düşük talep, bununla birlikte ABD'de çok fazla online arz var. Bu nedenle piyasada arz fazlalığı olduğu hissediliyor. Biraz riskli bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolünün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerinde, 57 sent ya da yüzde 0.6 düşüşle New York saati ile 11:02'de 93.58 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günlük ortalamanın yüzde 91 altındaydı. Fiyatlar, Nisan ayında yüze 3.9 düştükten sonra, Mayıs ayında fazla bir değişiklik göstermedi. Nymex floor işlemleri bugün tatil nedeniyle kapalı.

Temmuz vadeli Brent petrolünün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 14 sent düşüşle 102.50 dolara geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi Batı Teksas petrolü arasındaki fiyat farkı 8.92 dolar oldu. Bu fark 24 Mayıs kapanışında 8.49 dolar ile son altı günün en yüksek seviyesine çıkmıştı.

(18:42'de güncellendi)