Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği ve Çin'in arasında yaşananan Avrupa Komisyonu'nun Çin ürünlerine ithalat vergisi getirme önerisi üzerindeki anlaşmazlık için devreye giren Almanya Şansölyesi Angela Merkel, her iki tarafı da durumun bir ticaret savaşına dönüşmemesi için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırdı.

Avrupalı üreticilerin Çin'e dair ortaya attıkları iddiaların ardından Avrupa Komisyonu, Çin malı bazı güneş ve telekomünikasyon ekipmanlarına ithalat vergisi uygulamayı gözden geçiriyor. Konu, Çin ve Almanya'nın Pazar günü başlayan üst düzey görüşmelerinde her iki tarafın da gündeminde yer aldı.

Merkel, Avrupa Komisyonu'nun Çin'in ürettiği mallara ithalat vergisi konması konusunu açık bir şekilde aşağılamaktan kaçınmadı. Çin'in Almanya'nın ihracat odaklı ekonomisinin önemli oyuncularından biri, Almanya'nın da Çin'in Avrupa'daki en büyük ticaret ortağı olması, iki ülkenin birbiri için önemini artırıyor. Çin Başbakanı Li Keqiang, Avrupa ile olası bir ticaret savaşının önlenmesi çabalarında Merkel'e müttefiği olarak yaklaştı.

Almanya'nın görüşmelerde baskısını kullanarak, kalıcı ithalat vergilerinin gelmemesine çalışacağını dile getiren Merkel, "Çin tarafıyla müzakerelerin yapıldığından emin olmak için müdahil olacağım" dedi.