Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İmar şirketleri ve kamu hizmeti sektörünün düşmesi ile yendeki zayıflamanın etkisiyle değerlenen otomobil üreticileri ve kargo şirketleri  arasında kalan Tokyo Borsası dalgalandı. Topix Endeksi dün Ağustos 2011'den bu yana en büyük düşüşünü genişletti.

Ülkenin en büyük kargo şirketi Nippon Yusen KK, önceki 3 günde yüzde 9 değer kaybetmesinin ardından bugün yüzde 2.9 primlendi. Satışlarının yüzde 73'ünü deniz aşırı ülkelerde gerçekleştiren Mazda Motor Corp., yenin önde gelen rakipleri karşısında zayıflamasıyla yüzde 3.5 güçlendi. Mitsubishi Estate Co. yüzde 2.5 geriledi. Tokyo Electric Power Co. yüzde 7.5 düşüş kaydetti.

Topix Endeksi erken saatlerde yüzde 1.2 kaybetmesinin ardından toparlandı ve yüzde 0.3 kazançla 1,157.75 puana çıktı. Nikkei 225 Endeksi de yüzde 0.8 kazançla 14,254.61 puana yükseldi.

Piyasa oyuncularının uygun piyasa seviyeleri ya da Japon hisselerinin görünümü konusunda emin olmadığına dikkat çeken Mizuho Trust&Banking Co.'nun Tokyo'daki stratejistlerinden Takahiro Nakano, piyasanın da bu değişik görüşleri yansıttığını belirtti.

Topix Endeksi 23 Mayıs'ta yüzde 6.9 kayıpla Mart 2011'deki nükleer felaketten bu yana en sert düşüşünü kaydetti ve dün de son zirveden yüzde 10 düşüşe karşılık gelen düzeltmenin yüzde 0.5 uzağından kapandı. Endeks 22 Mayıs'ta Japonya Merkez Bankası'nın öngörülmedik parasal genişleme hamlelerinin desteğiyle 11 ağustos 2008'den bu yana en yüksek düzeyinden kapandı.

Nikkei Volatilite Endeksi yüzde 4.4 kayıpla 36.87 puana gerileyerek, traderların önümüzdeki 30 günde endekste dalgalanma beklediğini gösterdi.

Otomobil üreticileri ve kargo şirketleri Topix Endeksi'nde yer alan 33 sektör arasında en çok değerlenen gruplar arasında yer alırken, imar ve kamu hizmeti şirketleri de en sert düşüşlere imza attı. Yen, 16 önemli para biriminin tamamı karşısında değer kaybetti.