Advertisement
HABERLER ABONE OL


Bakır, Çin'de yavaşlayan ekonomik büyümenin, dünyanın en büyük sanayi metalleri tüketicisinde talebi olumsuz etkileyeceği endişesi ile düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.1 düşerek ton başına 7,220 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 15:30'da 7,293.50 dolara geldi. Temmuz vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselişle pound başına 3.3005 dolara geldi.. LME ve Comex piyasaları dün tatil nedeniyle kapalıydı.

Çin Başbakanı Li Keqiang, dün Berlin'de yaptığı konuşmada, Çin'in ekonomisini açması ile birlikte büyük güçlüklerle karşı karşıya kalmasının ardından, politika yapıcıların büyümeyi yavaşlatabileceğini söyledi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in geçen hafta açıkladığı Çin öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında, 49.6 seviyesine geriledi ve 50 seviyesinin altına düşerek sektörde daralmayı işaret etti. Resmi imalat sanayi verisi 1 Haziran'da açıklanacak.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli metal traderı Hwang Il Doo, "Çin'in ekonomik yavaşlamasına ilişkin endişe halen yerli yerinde duruyor," dedi ve "Büyüme endişesi arka planda kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin ilk çeyrekte yüzde 7.7 büyüdü ve böylece büyüme, önceki çeyrekteki yüzde 7.9 büyümenin ve ekonomistlerin tahmininin altında kaldı. Hükümetin tüm yl için büyüme hedefi yüzde 7.5.

Fiyatlar bu ay, dünyanın ikinci en büyük bakır madeninde meydana gelen kazanın arza yönelik endişeleri artırması sonucu yüzde 3.7 yükseldi. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.'nin Endonezya'daki Grasberg madeninde üretim, 28 işçinin ölümüyle sonuçlanan tünel çökmesi sonucu durduruldu.

Eylül vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.3 düşerek ton başına 52,490 yuana (8,573 dolar) geriledi. LME'de, çinko, kurşun ve nikel fazla değişmezken, aluminyum ve kalay değer kazandı.