Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:40'ta güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, ABD ve İngiltere piyasalarının dünkü tatilin ardından bugün yeniden açılması ile birlikte değer kazandı ve gösterge endeks Stoxx Europe 600 yükselişini ikinci güne taşıyarak, bir ayı aşkın sürenin en hızlı yükselişini yaptı.

İngiltere'nin ikinci en büyük ilaç şirketi AstraZeneca Plc, Omthera Pharmaceuticals Inc.'yi 323 milyon dolara alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından 2006 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Victrex Plc, temettüsünü artırmasının ardından, Borsada işlem görmeye başladığı 1995'ten bu yana en yüsek fiyatına tırmandı.. Yarıiletken sanayi için ekipman üreten Aixtron SE, Natixis'in "al" tavsiyesi sonrası yüzde 8.1 sıçradı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.6 yükselerek, Londra saati ile 15:16'da, 309.25 puana çıktı ve bu ayki rallisini yüzde 4.2'ye genişletti. Avrupa hisse senetleri 12 ay üst üste yükselerek 1997'den bu yana en uzun süreli aylık çıkış dönemini yaşadı. Endeks bu yıl şimdiye dek, merkez bankalarının teşvikleri sürdürmesi ve beklenenden daha iyi çıkan ABD ekonomk verilerinin desteği ile yüzde 11 yükseldi ve 1998'den bu yana en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi.

Zürih'te Vontobel Asset Management hisse senedi ve emtia strateji müdürü Andreas Nigg, "Özel yatırımcılar, büyük çaplı nakit pozisyonlarını hisse senedi lehine azaltıyor," dedi ve "Tabanı bulmuş olabiliriz ve Avrupa'dan gelecek veriler dikkate alındığında dönüm noktasında olabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki hisselerin toplam işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son 30 günün ortalamasının yüzde 6.9 altındaydı.

(17:40'ta güncellendi)