Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, ABD ekonomisinin güçlenmesi ile birlikte Fed'in tahvil alımlarını azaltağı endişesi ile değer kaybetti ve üst üste 12'nci aydaki kazancını daralttı. ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti. Emtia grubu, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Çin'in büyüme tahminini düşürmesinin ardından düşerken, yen önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı.


Stoxx Europe 600 New York saati ile 08:30'da yüzde 1.4 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 geriledi. Alman tahvilleri, tüm dünyada tahvillerin yaklaşık 10 yılın en hızlı aylık kaybına yönelmeleri ile birlikte, değer kaybetti. Japon yeni dolar karşısında yüzde 1.2 değer kazanarak 101.15 seviyesine geldi. Avrupa şirket tahvil riski son üç günde ilk kez yükseldi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, bakırdaki yüzde 1.1 ve petroldeki yüzde 0.8'lik kayıpların etkisi ile yüzde 0.4 geri çekildi.

ABD Hazinesi, dün 35 milyar dolarlık iki yıl vadeli tahvil satış ihalesine Şubat 2011'den bu yana en düşük teklifin gelmesinin ardından, bugün aynı miktarda beş yıl vadeli tahvil satışı yapacak. Hazine'nin dünkü satışı, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, sürdürülebilir büyüme işaretlerinin gelmesi ile birlikte varlık alımlarının azaltılabileceğini kaydetmesinin ardından ilk ihaleydi. Yarın açıklanacak olan ABD ilk çeyrek gayrısafi yurtiçi hasılasının (GSYİH), Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, önceki açıklama ile aynı hızda, yüzde 2.5 büyümesi bekleniyor.

Brugg, İsviçre'de Neue Aargauer Bank yatırım danışma müdürü Konstantin Giantiroglou, "ABD ekonomisi güç kazanıyor ve Avrupa'da, ılımlı iyileşme işaretleri var," dedi ve "Şimdilerde gördüğümüz, hisse senedi piyasasının, ABD ekonomisinin nihayetinde biraz ivme kazanması ile birlikte, yavaş bir şekilde, ilerideki yüksek faizlere kendisini ayarlamakta oluşu" değerlendirmesinde bulundu.

(16:00'da güncellendi)