Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'da ücretler Nisan'da son 1 yılın en büyük sıçramasını yaparak Başbakan Shinzo Abe'nin 15 yıldır süren deflasyonun ardından ülke ekonomisinde yeniden enflasyona ulaşma kampanyasına destek verdi.

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre aylık ücretler ve primler yıllık bazda yüzde 0.3 artışla 273,427 yene (2,746 dolar)çıktı. Abe, Topix Endeksi'nin bugün de düşüşü devam ettirmesiyle de yansıyan piyasalarda volatiliteye rağmen yatırımcılar ve halkın güvenini sürdürmeye çalışıyor.

Tüketicilerin Abe ve Japonya Merkez Bankası Haruhiko Kuroda'nın kampanyasına olumlu tepki vermesiyle Japon ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte son 1 yılın en güçlü büyümesini kaydetti. Ülkenin en büyük şirket lobisi Keidanren'in yayınladığı ankete göre önde gelen Japon şirketleri yaz primlerini yüzde 7.4 artırabilir. Primlerdeki yüzde 7.4'lük sıçrama 1990'dan bu yana en  yüksek seviyeye işaret ediyor.

Topix Endeksi Tokyo saati ile 10:19 itibariyle yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu.

Bakanlar Kurulu gayri safi yurtiçi hasılanın geçtiğimiz çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.5 büyüdüğünü açıkladı. Ekonominin yüzde 60'ını oluşturan özel tüketimin artışa katkısı yüze 2.3 oranında oldu.

Ülkenin istatistik bürosunun verilerine göre istihdam Nisan'da 40,000 kişi arttı ve istihdam katılım oranı yüzde 58.9'dan yüzde 59.6'ya çıktı. İşsizlik oanı yüzde 4.1'de seyretti.