Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ekonomik büyümesinde yavaşlama ile verileri bağdaştırmaya çalışan Credit Suisse Group AG ve Bank of America Corp. analistleri, çifte sayımdan ötürü Çin'in rekor düzeydeki fon büyümesinin olduğundan yüksek çıkmış olabileceğini söyledi.

Hong Kong'ta Credit Suisse analistlerinden Vincent Chan, merkez bankasından bir kişiyi ve bir bankacılık regülatöründen alıntılayarak, bazı Çinli şirketlerin kredileri, başka kategoride bir kez daha kaydedilmiş olan servet yönetimi ürünlerinde kullanmış olabileceğini söyledi. Bank of America, ilk çeyrekteki açıktaki kredi büyümesi ve nominal gayrisafi yurtiçi hasıla arasındaki 12 puanlık farkın yüzde 2.7'lik kısmının "çift sayımdan" kaynaklanabileceğini tahmin ediyor.

Çin'in sahte hesapların resmi olarak engellenmesini tetikleyen ticaret rakamlarına ilişkin endişeler, yarın açıklanacak olan Mayıs ayı ihracat tahminlerini, Nisan'daki kazançların yarısına indirdi. kredi rakamlarındaki sapmalar ise küçük olmakla birlikte, finansmandaki büyüme ve ekonomik yavaşlama arasındaki uyumsuzluğun bir kısmının açıklanmasına yardımcı olabilir.

JP Morgan Chase&Co.'nun baş Çin ekonomisti Zhu Haibin, sosyal finansmanda bu yılki istatistik hataların  normalden daha büyük olduğunu, bunun da büyük oranda iki kere saymaktan kaynaklandığını söyledi.

Çin'in finansmanı ilk çeyrekte 1 trilyon dolar artarak, büyümedeki yavaşlamayla uyumsuz oldu.