Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:12'de güncellendi)

Japonya Merkez Bankası'nın, ülke tahvillerindeki volatiliteyi kontrol altına alacak önlem beklentilerini boşa çıkarmasının ardından yen 16 önemli para birimi karşısında yüzde 1'den fazla değer kazandı.

Japon yeni, BOJ'un bankalara verdiği kredilerin vadesini uzatmaktan kaçınmasının ardından dolar karşısında 2 gündür kaydettiği düşüşü sonlandırdı. Euro, çevre ülke tahvillerinin düşmesiyle dolar karşısında üç ayın en yükseğine geldi. Avrupa hisseleri ve Japonya Nikkei 225 endeksi geriledi. Avustralya doları, konut kredisi onaylarının beklentinin altında kalması üzerine 3 yılın en düşüğüne geriledi.

BOJ'un bir şeyler yapacağı beklentisinin boşa çıktığını söyleyen Westpac Bankign Corp.'un stratejistlerinden Jonathan Cavenagh, kısa kadeli riskin hâlen dolar-yendeki düşüşten yana olduğunu, insanların Asya paraları, Avustralya doları ve Yeni Zelanda doları karşısında yende kısa pozisyonlara sahip olduğunu ifade ederek, bu işlemlerin bazılarında değişiklik olmayacağını öngördü.

Yen dolar karşısında yüzde 2.3'lük artışın ardından, New York saati ile 10:33 itibariyle yüzde 2 güçlenerek 96.80 yen oldu. Euro karşısında da yüzde 1.7 değerlenerek 128.71 yene yükseldi. Euro, dolara karşı yüzde 0.3 primlenerek 1.3298 dolardan işlem gördü.

(19:12'de güncellendi)