Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo'dan Washington'a merkez bankalarının daha fazla teşvik ekleme konusundaki isteksizliğine ilişkin endişelerin artması ve Japonya'da makina siparişlerinin beklenenden daha fazla düşmesiyle Asya Borsaları düşerek, küresel hisselerin değerinden dün 400 milyar dolar silen satışları genişletti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin son 3 yılın en büyük sıçramasını yapmasının ardından yüzde 2.4 değer kaybetti. Hitachi Construction Machinery Co. yüzde 0.4 düştü Hyundai Merchant Marine Co., Kuzey Kore'nin dün ortak sanayi bölgesindeki görüşmelerden vazgeçmesi sonrasında yüzde 15 geriledi. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., değerli metal fiyatlarının son 2 haftanın en düşük seviyesine inmesinin ardından yüzde 1.3 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 131.02 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 2 hisse değer kaybetti. Çin, Hong Kong, Tayvan ve Filipinler'deki borsalar tatil sebebiyle kapalıydı.

Dünya genelinde merkez bankası politikasının, küresel ekonominin görünümü, kazançlar ve değerlemeler için ne anlama geldiği konusunda çok fazla kafa karışıklığının olduğunu belirten Pepetual Ltd.'ın piyasa araştırma müdürü Matthew Sherwood, Fed'in bir sonraki aşama konusunda belirsiz olmayı sürdüreceğini, bunun da piyasalardaki volatiliteyi devam ettireceğini söyledi.

MSCI Endeksi 20 Mayıs'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden, ABD ekonomisindeki ilerlemenin Fed'in tahvil alımlarını azaltmasına neden olacağı spekülasyonuyla yüzde 8.9 geriledi. Fed Başkanı Ben  S. Bernanke, politika yapıcıların, Amerikan ekonomisinde sürdürülebilir ilerleme olması hâlinde politika yapıcıların tahvil alımlarının hızını azaltabileceğini söyledi.

Endeks dün tahmini  kazançlarının 12.8 katından işlem görürken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 14.8 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 12.9 katında seyretti.