Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İstanbul Barosu öncülüğünde toplanan avukatlar, dün İstanbul Adliyesi içinde, Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto eden avukatlara yönelik polis müdahalesini ve avukatların gözaltına alınmasını protesto etti.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı, bugün yine avukatların protestosuna sahne oldu. Adliyenin C kapısı girişinde, adalati temsil eden "Themis" heykelinin bulunduğu alanda toplanan, cübbe giymiş yüzlerce avukat adına yapılan konuşmada, yaşananlara hiç bir avukatın sessiz kalmayacağı, avukatların birlikte hareket edeceği belirtildi.

Sloganlar atarak C kapısından dışarı çıkan avukatlar, adliye önünde ve Çağlayan Meydanında bekleyen çok sayıda avukatla buluştu. Biraraya gelen kalabalık avukat grubu, sloganlar atmaya devam etti.

-Avukatların medyaya tepkisi

Adliyenin önünde ve Çağlayan Meydanı tarafında kalabalık oluşturan avukatlara yönelik bir konuşma yapan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın konuşması, atılan sloganlarla sık sık kesildi. Bu sırada avukatlar, alanda görüntü alan medya mensuplarına da sloganlar atarak tepki gösterdi.

Yeniden konuşmaya başlayan Kocasakal, ezan okunması ve toplanan avukatlardan bazılarının "sus" işareti yapması sonrası, ezan bitene kadar konuşmasına ara verdi. Kendisine, neden susulduğu yönünde soru sorulması üzerine de, "Emir büyük yerden" ifadesini kullandı.

Ezan okunmasının bitmesinin ardından konuşmasına devam eden Kocasakal, polisin protesto haklarını kullanan vatandaşlara karşı hukuka aykırı müdahalede bulunduğunu ve karşısındakinin insan olduğunu unutarak, acımasız bir şiddet uyguladığını öne sürdü.

Konunun uluslararası kamuoyuna da taşınacağını belirten Kocasakal, şöyle devam etti:

"Yargı görevi yapan avukatların, bu görevi icra ettikleri bir mekanda, bu tür bir muameleye maruz bırakılmaları asla kabul edilemez. Adliyede avukata müdahale etmek polisin görevi olamaz. Yasa gereğince, polis tarafından ifadesi alınamayan, ancak savcının ifade alabileceği gerçeği karşısında, meslektaşlarımızın adliyeden emniyet müdürlüğüne götürülmesi ve hastaneye sevki de asla kabul edilemeyecek bir yasadışılık ve keyfiliktir.

Baromuzca yapılan girişimler sonucunda, meslektaşlarımız serbest bırakılmışlardır. Ancak bu durum, olayın bu vehametini, yaşanan hukuksuzluğu ve şiddeti ortadan kaldırmamaktadır. Meslektaşlarımıza ve meslek onurumuza yönelen bu saldırıyı şiddetle kınıyor, bu saldırının ve şiddetin hesabının sorulacağını tüm kamuoyuna ilan ediyoruz."

Kocasakal'ın açıklamasının ardından konuşma yapan Çağdaş Hukukçular ve Özgür Hukukçular Derneklerinin temsilcileri de avukatları birlik olmaya davet etti.

Yapılan açıklamaya, Türkiye Barolar Birliği'ni temsilen, Başkan Vekili Berra Besler'in de katıldığı öğrenildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde dün, Taksim Gezi Parkı'nda yaşananları protesto etmek isteyen avukatlara çevik kuvvet ekiplerince müdahale edilmiş ve gözlatına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen 45 avukat, akşam saatlerinde serbest bırakılmıştı.

AA