Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Mudanya ilçesinde, 1935 yılında bir değirmenin taşının değiştirilerek açılışına izin veren Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Başbakan İsmet İnönü imzasıyla hazırlanan kararnamenin orijinali, bir derneğin yöneticileri tarafından Mudanya Esnaf Odasına teslim edildi.

Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, odada düzenlenen törende, üyelerle uzun süren araştırmalar sonucu belgenin orjinalini elde ettiklerini bildirdi.

Belgenin tarihi değere sahip olduğunu vurgulayan Türker, şöyle konuştu:

"Reisicumhur Mustafa Kemal Atatürk ve o zamanın devlet büyüklerinin imzalarının bulunan kararnameyi, devlet arşivlerinden çıkarttık ve gerçek yeri olan Mudanya Esnaf Odasına teslim etmek istedik. Bu belge, odada sergilenecek. Kararnamede, Nebi oğlu Cemal’e ait yağhanede bulunan eleksiz ve valssiz un değirmeninin, taşı değiştirilmek suretiyle açılmasına izin verilmesinin onaylandığı yazıyor."

Oda Başkanı Emir Ali Usta ise Türker'in bir ilke daha imza attığını ve gerçek bir belge olan bu özel kararnameyi odaya hediye ettiğini söyledi.

Kararnamenin altında Atatürk'ün imzasının bulunmasının önemli olduğunu anlatan Usta, "Bu çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.

Daha sonra kararname, Türker tarafından Usta'ya verildi.

Törende, Mudanya Turizm Kültürünü Geliştirme Derneği Başkanı Denizhan Sezgin ile yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu.