Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, yüksek sermaye hareketliliğinin ülke ekonomileri için risk oluşturduğunu belirtti.

Kenç, Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde düzenlenen, "Küresel Ekonomik Yönetişim Konferansı'nda yaptığı konuşmada, dünyada son 30-40 yılda birçok kriz yaşandığını belirterek, "Bunun en önemli sebeplerinden birisi uluslararası finans ve para sistemi. Küresel krizleri bu yaratıyor. Dolayısıyla bunu önleyici bir kuruluşa ihtiyaç olduğu için G-20'nin kurulması planlandı" dedi.

"Yüksek sermaye hareketliliğinin ülkelerin ekonomileri için risk oluşturuduğunu" ifade eden Kenç, söz konusu hareketliliğin kontrolünün sağlanabilmesi için hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde fikir birliği olduğunu söyledi.

South Dakota Üniversitesi Öğretim Üyesi Evren Çelik Wiltse de Türkiye için kalkınmanın önemli bir olgu olduğunu bildirerek, sağlanacak kalkınmanın sürdürülebilir olmasına dikkati çekti.

Finans sektörüne ilişkin bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret eden Wiltse, "Bizim gibi yükselen ekonomilerin bir başka arzusu da finans sektörü. Kalbimizde bir yara, regüle etmek lazım. Para her yeri dolaşıyor, en ufak bir şeyden ürküp başka bir yere kaçtığı zaman o ekonomi çöküyor. Bu çıkışı biraz yavaşlatacak bir şeyler yapmak lazım. Finans sektörü reformu yapılması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Rowan Üniversitesi Öğretim Görevlisi İhsan Işık da Çin ekonomisinin son dönemlerde yüksek büyüme oranlarına ulaştığını anımsatarak, "Çin, Avrupa'nın uzun yıllardır yakalayamadığı büyümeyi çok kısa sürede yakaladı" ifadesini kullandı.

AA