Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın bugün yayınladığı ve 21-22 Mayıs'taki toplantının tutanaklarına göre, Japonya merkez bankası yönetim kurulu üyelerinden biri, bananın tahvil piyasasındaki volatiliteyi azaltmasına yardımcı olması için parasal genişleme programına 2 yıl zaman sınırlaması getirmesini istedi.

Yetkili, bankanın genişlemenin 2 yıl ile sınırlı olduğunu vurgulaması ve daha sonra da gelişmelere bağlı olarak esnek kararlar alması gerektiğini savundu.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, ülkenin borç yükünü sürdürülemez hâle getiren faizleri sıçratmadan ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor. Bankanın Nisan'da aylık tahvil alımlarının 7 trilyon yenin üzerine çıkarılmasını öngören planını açıklamasından bu yana Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 0.315 seviyesinden yüzde 1'e kadar çıktı.

Toplantı tutanakları, yetkilinin bankanın genişleme planlarına yönelik ifadelerinin tahvil piyasası ve artan volatilite beklentilerini hareketlendirebiliyor olabileceğine işaret etti.

Tahvil, hisseler ve yendeki dalgalanmaları, Kuroda ve Başbakan Shizno Abe'nin 15 yıllık deflasyonun ardından sürdürülebilir büyümeye dönüşü öngören kampanyaya duyulan güveni tehdit ediyor. Nikkei 225 Endeksi bugün Tokyo saati ile 11:26'da yüzde 2.8 yukarıda seyrediyordu.