Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong'ta işlem gören Çin hisselerinin rekor süreli düşüşten geri sıçraması ve yatırımcıların bu haftaki Fed toplantısını beklemesiyle gelişen piyasalar endeksi yükseldi.

Çin'in en büyük offshore enerji şirketi Cnooc Ltd., BNP Paribas SA'nın hisse tavsiyesini yükseltmesinin ardından yüzde 4 değerlendi. Güneş panellerinde kullanılan malzemelerin üreticisi GCL-Poly Energy Holdings Ltd., Çin'in ülkedeki güneş enerjisi şirketlerini destekleme vaadinde bulunması sonrasında 3 ayın en yükseğine tırmandı. GS Engineering&Construction Corp., SBS CNBC'nin şirketin Güney Kore Finansal Denetim Hizmeti tarafından soruşturulabilecğeini söylemesinin ardından 7 haftanın en düşüğüne geriledi.

Değer kaybeden 196 hisseye karşılık 312 hissenin değer kazandığı MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 kazançla 954.34 puana yükseldi. Hang Seng China Enterprises Endeksi 12 gün üst üste düşmesinin ardından Eylül'den bu yana kaydettiği en düşük seviyesinden toparlandı. Fed Açık Piyasa Komitesi 18-19 Haziran'da toplanacak. Gelişen piyasalar endeksi, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 22 Mayıs'ta istihdam piyasasında ilerleme olması hâlinde para politikasının teşvikleri azaltabileceğini söylediğinden bu yana yüzde 8.9 kaybetti.

Herkesin parasal teşviklere ilişkin sinyaller bulmak umuduyla Fed toplantısını izlediğini söyleyen DBS Vickers Securities'in araştırma müdürü Chanpen Sirithanarattanakul, yatırımcıların çoğunun agresif pozisyonlar almaya isteksiz olduğunu dile getirdi.