Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, 2 aydan daha kısa bir süre içinde yeni stratejik ortaklarını duyuracakları bilgisini vererek, "Bu, dünyanın en gelişmiş küresel borsalarından biri olacak" dedi.

Turhan, Borsa İstanbul tarafından düzenlenen Dünya Elmas Borsaları Federasyonu (WFDB) Başkanlar Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ekonomisinin 1980-1990'lı yıllarda çok güçlü bir tablosunun olmadığını hatırlatan Turhan, 90'lar on yılı boyunca enflasyon rakamlarının çok yukarlarda seyrettiğini anımsattı.

Türk ekonomisinde 2001 yılında yapılan değişime işaret eden Turhan, "Yeter bu yönde gidemeyiz dedik, aklımızı başımıza topladık ve bütün yapıyı değiştirdik" dedi.

İbrahim Turhan gelinen noktada Türkiye'nin tüm dünyayla entegre bir ülke haline geldiğini dile getirerek, ülkede 2002-2012 yılları arasında krize rağmen ortalama yüzde 5,1'lik bir büyüme gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye'nin coğrafi konumunun önemine de işaret eden Turhan, İstanbul'dan 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkeye ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

Turhan, global kriz döneminde Türkiye'nin tutumu ile ilgili de katılımcıları bilgilendirerek, "Kriz döneminde hiçbir zaman yabancı sermayeye kısıtlama getirme, ek vergi, yerli ve yabancı şirketler arasında farklı muamele gibi bir girişim olmadı. Küresel ve Türk yatırımcılar arasında herhangi bir ayrım yapılmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Turhan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye aynı zamanda Maastricht kriterlerinin çok daha ötesinde bir performans sergiliyor. Aynı zamanda enflasyon sorunu çözüldü. Hafif bir artışla yüzde 6 seviyelerine ulaştı ancak Merkez Bankası'nın hedefi bunu yüzde 5'e düşürmek. Faiz oranlarına gelince, yıllık faiz oranı bu ülkede yüzde 100 civarındaydı. Şu anda borçlanma maliyeti yüzde 6 ve 5 yıla kadar vade var."
Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören şirketilerin piyasa değerinin 320 milyar dolar, günlük işlem hacminin de 1,8 milyar dolardan fazla olduğunu dile getiren Turhan, "2 aydan daha kısa bir süre içinde yeni staretejik ortağımızı da duyuracağız ve bu dünyanın en gelişmiş küresel borsalarından biri olacak" diye konuştu.