Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın yardımcılarından biri, istihdam ve büyümenin desteklenmesine odaklanan Kuzey İrlanda'daki zirvede G8 liderlerinin küresel ekonomi için en kötünün geride kaldığını söylediğini aktardı.

Yetkili, Kuzey İrlanda'nın Enniskillen kasabasında düzenlenen ve 2 gün sürecek olan toplantıların ilk gününün sonunda, ekonomik beklentiler zayıf olsa da, ABD, Euro Bölgesi ve Japonya'daki politika yapıcıların önlemleri ve gelişmekte olan ülkelerin direnci sayesinde aşağı yönlü risklerin azaldığını söyledi.

Çin ekonomisinin ilk çeyrekte yavaşlayarak, küresel ekonominin zayıfladığı endişelerine neden olması üzerine G8 liderlerinin üzerindeki büyümeyi destekleme ve işsizliği azaltma baskısı arttı. Yatırımcıların Fed'in parasal genişleme önlemlerini azaltmaya hazırlanmasından ötürü endişelendiği dönemde Euro Bölgesi ekonomisi ikinci yılında da daralırken, İngiltere çift dipli resesyondan toparlanma sergiledi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, zirvede Avrupalı liderlerin, güven krizinin aşıldığını, ancak hâlen daha çok fazla işin olduğunu söyleyerek, büyümenin "sağlam finansman" ve AB ekonomilerinde yapısal değişiklikler gerektirdiğini belirtti.

Merkel, Japonya'nın 102 milyar dolarlık tahvil alımlarını da kapsayan deflasyonla mücadele kampanyasına ilişkin endişelerini dile getirerek, Japğonya'nın bütçe açığının orta vadede düşürülmesi gerektiğini söyledi.