Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

BloombergHT Ekonomi Koordinatörü Özlem Dalga'nın sorularını yanıtlayan Ertaş, borçlanma senetleri piyasalarında bu yıl daha canlı bir performans görüldüğünü dile getirdi.

Ertaş, "Geçen yılın tamamında sermaye piyasalarında yaklaşık 40 milyar dolarlık bir bono ihracı söz konusuyken, bu yılın ilk 5 ayında 45 milyar dolarlık" tahvil ve bono ihracı yaptığını belirtti.

İyi performans gösteren bir başka alanın bireysel emeklilik sistemi olduğunu da sözlerine ekleyen Ertaş, "Sadece yılbaşından bu yana 600,000 yeni katılımcı girdi ve şu anda 4 milyon Türk insanı böyle bir sistemin parçası" dedi. SPK Başkanı ayrıca Türkiye'nin geleceğinin bireysel emeklilik sisteminde yattığını da belirterek "Herkesi bu sektörü yakından takip etmeye çağırıyorum" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği kararların Türkiye hisse senetlerinde ne kadar etkili olduğunu da değerlendiren Ertaş, "Reyting konusunu son bir yıldır çok konuşuyoruz. Biz ve piyasayı yakından takip edenlerin söylediği bir şey var o da Türkiye ekonomisinin gösterdiği performansın bize verilen notun çok üzerinde olduğu. Bunu sadece biz değil bütün piyasa oyuncuları söyledi çünkü gerek CDS fiyatlamasında gerekse tahvil ve bonoların faizlerinde piyasa zaten Türkiye'yi fiyatlamıştı" dedi.

Reyting kuruluşlarının repütasyonunun tartışıldığı bir dönemde Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltildiğinin altını çizen Ertaş, "Fakat biz yine de bu notu çok önemsiyoruz. Biliyoruz ki kurumsal yatırımcı hâlâ reyting şirketlerinin verdiği notlara bakarak yabancı ülkelerde yatırım yapıyor" ifadelerini kullandı.

Yabancı sermayeye açık bir ülke olduğumuzu söyleyen SPK Başkanı, not artışlarıyla beraber önümüzdeki dönemlerde Türkiye'ye yeni sermayenin gelmeye başlayacağını da sözlerine ekledi. Ertaş ayrıca bu sefer gelecek olan fonların daha uzun süreli kalacağını da belirtti.