Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, Fed'in bugün başlayan ve yarın sona erecek poliitka toplantısı öncesi tedirgin. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 22 Mayıs'ta yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinde sürekli düzelme işaretleri gelmesi durumunda, Fed'in parasal teşvikleri daraltabileceğini açıklamasının ardından, gelişen ülke para birimlerinden çıkışlar olmuş ve bu hava Türkiye piyasasını da etkilemişti.

Fed'in yarın toplantı sornası yapacağı açıklamada, teşvikleri daraltacağına ilişkin işaretler verme endişesi ve yurtiçinde siyasilerden gelen açıklamalar, doların TL karşısında yükselmesine neden oluyor. Öte yandan, bütün gelişen ülke para birimlerindeki kayıplar da TL üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Dolar/TL 1.89 seviyesine yaklaşırken, sepet kur 2,20'li seviyelere çıktı.

Merkez Bankası'nın bugün politika faizini beklendiği üzere değiştirmemesi ancak faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, sermaye hareketlerinde bir değişme olması ve bunun da kurlara yansıması durumunda, esnek konumda olduğunu işaret etmesi de dövizi yukarı yönde etkiledi.

Bu tedirgin hava Borsa ve tahvil faizlerine de yansıdı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yaklaşık 500 puanlık bir düşüş gösterdi. Gösterge iki yıl vadeli tahvilin faizi 57 puan yükselerek yüzde 6.81'e çıakrken, 10 yıl vadeli tahvilin faizi 27 baz puan çıkarak yüzde 7.53'e ulaştı.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın faiz kararında bir sürpriz olmadığını ve kuvvetli vurgunun, sermaye hareketlerindeki yön değişimi ve bunun kur üzerindeki olası etkileri üzerinde olduğunu söyledi. Demir, "Fed'in yarınki açıklaması önemli. Siyasi gelişmeler yanında, Fed'den gelişen piyasalarda çıkışı önleyecek açıklamalar gelmezse, Merkez Bankası TL'yi sıkılaştırabilir" dedi.

Demir, "TL üzerinde küresel baskı var. Ancak TL'deki değer kaybı diğer gelişen ülke paralarına göre daha fazla. Bunun nedeni siyasi riskler. Ayrıca TL dış açık nedeniyle zaten kırılgandı" değerlendirmesinde bulundu.

Ata Yatırım Araştırma Müdürü Cemal Demirtaş ise, Bloomberg HT'de katıldığı canlı yayında, Merkez Bankası'nın kararının sürpriz olmadığını ve bunun işaretini geçen hafta verdiğini söyledi. Demirtaş, "Merkez Bankası, durumun kontrol altında olduğunun işaretini verdi ve değişen duruma karşı hareket halinde olduklarını işaret etti. Bu olumlu bir mesaj. Fed açıklaması bekleniyor. Buradan piyasaları fazla rahatsız edecek bir sonuç beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.