Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa birimleri zayıflarken, Hindistan rupisi ve Rus rublesi bu kayıplara öncülük etti. Yatırımcılar Fed'in yarın sona erecek toplantısının ardından yapılacak açıklamalara gözünü çevirmişken, gelişen piyasa hisselerinin çoğu Filipin ve Endonezya hisselerinin rallisiyle beraber yükseldi.

Rupi dolar karşısında rekor düşük seviyeden kapanışa doğru ilerlerken, ruble ise yine dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti. Bölgenin en çok işlem gören 10 para birimini kapsayan Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi 12 Eylül'den bu yana en zayıf seviyeye geriledi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bugün 2 günlük toplantısına başlarken, Başkan Ben S. Bernanke 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada istikrarlı ekonomik veri gelmesi durumunda parasal genişlemeyi azaltabileceklerini söylemişti.

Londr'da bulunan Societe Generale SA kıdemli gelişen piyasa stratejisti Gaelle Blanchard, "Piyasa FOMC'nin ne diyeceğinden tam emin değil ama kendisini parasal genişlemenin azaltılacağına göre hazırlıyor" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde düşen her 2 hisse başına 3 hisse artış gösterirken, endeks bugün yüzde 0.4 kaybın ardından Londra saatiyle 12:45'te 953.76 puana geriledi. SM Investments Corp. Filipin gösterge endeksinin Eylül 2011'den bu yana en büyük 3 günlük kazanca yönlendirdi.

Hindistan rupisi dolar karşısında yüzde 1.5 değer kaybederken, Malezya ringgiti yüzde 0.7 düştü. Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.3 kayıp yaşadı. Macaristan forinti ise euro karşısında yüzde 1 zayıfladı. Güney Afrika randı ise yüzde 0.7 düşerek geçtiğimiz 1 ay boyuncaki kaybını yüzde 6.3'e çıkardı.