Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ile AB arasında başlayacak Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleriyle ilgili, ''AB, iki yüzlülüğünü sadece Serbest Ticaret Anlaşmasında göstermiyor'' dedi.

AB ile ABD arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasına dair müzakerelerin önümüzdeki ay başlayacağının açıklandığı hatırlatılarak, Türkiye ile ABD arasındaki STA sürecinin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Çağlayan, konu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasındaki görüşmelerde bu konunun gündeme geldiğini anımsatan Çağlayan, daha sonra ABD Dış Ticaret Temsilciliği ve Ekonomi Bakanlığının ikili bir çalışma komisyonu kurmalarının kararlaştırıldığını dile getirdi.

ABD'deki muhatabın adaylık sürecinin kongrede onaylanmasını beklediklerini ifade eden Çağlayan, kongre sürecinin ardından komitenin oluşturulacağını belirtti.

AB ile ABD arasındaki STA müzakerelerinin ne kadar süreceğini bilemediklerini kaydeden Çağlayan, "Kimilerine göre 2, kimilerine göre 5 yıl süreceği ifade ediliyor ancak bu konuda ABD Başkanı Sayın Barack Obama'nın kendi döneminde bu işin yapılmasını istediği yönünde bir görüşünün olduğunu biliyorum'' dedi.

- ''AP, kararını başına çalsın''

Türkiye'nin, AB'nin ''haksız, tarafsız ve iki yüzlü'' uygulaması ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

''AB, iki yüzlülüğünü sadece STA'da göstermiyor, vize anlamında, malların serbest dolaşımı anlamında gösteriyor. Üyelik müzakeresi yaptığı üçüncü ülkelerle Türkiye'yi aynı masada oturtmamakla yapıyor. Geçen gün de... Sanki kendileri pürü pak, tertemiz... Avrupa'nın hiçbir ülkesinde polis vatandaşla karşı karşıya gelmiyor, utanmadan ve sıkılmadan Türkiye ile ilgili Avrupa Parlamentosu (AP) bir karar açıkladı. Kararı alıp başlarına çalsınlar. Herhalde en iyi ifade bu olacaktır. Yeri geldiğinde AB üyesi değilsin kenarda dur ama diğer bazı şeyler geldiği zaman, bu sefer şahin kesil ve kendi birliğindeki ülkeleri görmezden gel. Bunu kimse yemez, bunu kimse de yutmuyor. AP'nin kararını tanımamız mümkün değil. Bu, AB'nin ne kadar samimiyetten yoksun, iki yüzlü olduğunun göstergesidir.''

Dünyanın hiçbir yerinde polise taş atana polisin çiçekle yanıt vermediğini dile getiren Çağlayan, emniyet güçlerinin kamu malına zarar verenleri engelleme görevi olduğunu ve Türk polisinin de bu görevi yerine getirdiğini söyledi.

''Türkiye'nin bunu yapması için AB'den emir almaya ihtiyacı yok'' diyen Çağlayan, AB'nin söz konusu tutumunun Türkiye'nin gelişmesinden duyduğu rahatsızlığın bir yansıması olduğunu kaydetti.

AB'ye, ''İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır'' atasözünü hatırlatan Çağlayan, sömürgeci geçmişlerinden dolayı Avrupalıları, en iyi Afrikalıların tanıdığını ifade etti.

-Maliye Bakanı Şimşek'in dinlendiği iddiaları

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in İngiltere'de dinlendiği iddialarına ilişkin değerlendirmesi de sorulan Çağlayan, böyle birşey olmuşsa bunu ''son derece çirkin ve yakışıksız'' bulduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı nezdinde konunun takip edildiğini hatırlatan Çağlayan, ''Son derece medeni, modern bir ülkenin Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanını dinlemek gibi bir hadsizlik içinde olacağını tahmin etmiyorum. Varsa gereken tepki en iyi şekilde mutlaka verilecektir'' diye konuştu.

Türkiye'nin bu konuda mağdur konumunda olduğunu anlatan Çağlayan, böyle bir şeyin olmadığını ümit ettiğini kaydetti.

-MB'nin faiz kararı-

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarını değiştirmediğinin belirtilmesi üzerine Çağlayan, bankanın son zamanlarda cesur adımlar atmaya başladığını ifade etti.

Türkiye'de gösterge faiz oranlarının düşmesinden ve ülkenin borcunun azalmasından faiz lobisinin rahatsız olduğunu belirten Çağlayan, ''Bilhassa bu konuda yabancı basın, ajanslar çaba gösterdiler. Bunları güvenilir diye bilirdik ama bu saatten sonra güvenilirliği kesinlikle kalmamıştır. Bizim partimizin yaptığı mitingi bile hükümet karşıtı bir eylem olarak gösterme cüreti göstermişlerdir'' dedi.

Çağlayan, Merkez Bankasının faiz oranlarını değiştirmemesi ile ilgili, ''Herhalde Amerikan merkez bankasının (FED) yapacağı açıklamayı bekliyorlar. Çünkü parasal genişleme dünya ekonomi ve gelişmesi açısından son derece önemlidir. FED'in alacağı karar, parasal genişleme devam edip etmeyeceği dünya ekonomisi üzerinde, faiz politikaları üzerinde etkili olacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

AA