Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Piyasalar "Fed" beklentisi ile yön buluyor

ABD hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in teşvikleri daraltmaya ne zaman başlayabileceğine ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte, yükselişini ikinci güne taşırken, yen zayıfladı. ABD, İngiltere ve Almanya tahvilleri değer kaybederken, Avrupa hisse senetleri fazla değişmedi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.2 yükselerek, New York saati ile 09:44'te, 1,641.95 puana çıktı. Stoxx Europe 600 Endeksi kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı ve işlem hacmi son 30 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 18 altındaydı. Japonya para birimi yen dolar karşısında yüzde 1 düşerek 95.44 seviyesine geldi. İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan yükselerek yüzde 2.14'e çıakrken, aynı vadeli Almanya tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 1.57'ye ve ABD 10 yıllıklarının faizi iki baz puanlık çıkışla yüzde 2.21'e ulaştı. Nikel metallerdeki düşüşe öncülük etti.

-Draghi: Standart dışı araçlarımız var

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, standard olmayan para politikası araçları konusunda bankanın "açık" bir tutum sergilediğini ve gelişmelerin gerektirmesi durumunda bunları kullanabileceklerini dile getirdi.

Draghi bugün yaptığı bir konuşmada "Bizim mandamız içerisinde yer alan ve kurumsal yapımız içerisinde verimli olacak bu önlemlere açık bir tutum sergiliyoruz. Bu önlemlerden bazıları istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu kullanılmaması anlamına gelmiyor ama bu sonuçları göz ardı etmemiz gerektiği manasını da taşımıyor. Hazırlıklı olup uygun bir şekilde bu sonuçları yönetmemiz gerekecek" ifadelerini kullandı.

-Obama, Bernanke'ye "yol" verdi

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin görevinde istediğinden daha uzun süredir kaldığını ifade eden ABD Başkan Barack Obama, merkez bankası başkanının görev süresinin sonunda ayrılacağına ilişkin en net sinyali berdi.

Charlie Rose'un bugünkü programında "Ben Bernanke'nin önemli bir iş çıkardı" ifadelerini kullanan Obama, Bernanke'nin yeniden Fed başkanlığı için aday gösterilip gösterilmeyeceği sorusunu, "Zaten istediğinden ya da olması gerekenden daha uzun süre kaldı" şeklinde yanıtladı.

-Gelişen piyasa para birimlerinde kayıp dikkat çekiyor

Gelişen piyasa birimleri zayıflarken, Hindistan rupisi ve Rus rublesi bu kayıplara öncülük etti. Yatırımcılar Fed'in yarın sona erecek toplantısının ardından yapılacak açıklamalara gözünü çevirmişken, gelişen piyasa hisselerinin çoğu Filipin ve Endonezya hisselerinin rallisiyle beraber yükseldi.

Rupi dolar karşısında rekor düşük seviyeden kapanışa doğru ilerlerken, ruble ise yine dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti. Bölgenin en çok işlem gören 10 para birimini kapsayan Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi 12 Eylül'den bu yana en zayıf seviyeye geriledi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bugün 2 günlük toplantısına başlarken, Başkan Ben S. Bernanke 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada istikrarlı ekonomik veri gelmesi durumunda parasal genişlemeyi azaltabileceklerini söylemişti.

-Fitch Çin'i uyardı

Çin'in son 7 yıldaki en kötü nakit sıkıntısının, gölge kredilerinin kötüye gittiğine işaret ettiğini belirten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, likidite sıkışıklığı devam ederse bankacılık krizinin sanılandan daha önce görülebileceğini ifade etti.

Fitch'in Çin'deki finansal kuruluşlardan sorumlu müdürü Charlene Chu, likiditede sorunlara rastlanmaya başlandığını gördüklerinin altını çizerek, "Önümüzdeki aylarda bunun nasıl hareketleneceğini görmek önemli. Eğer bu risk ortadan kalkmazsa, kriz sanılandan daha erken gelebilir" açıklamasında bulundu.

-Almanya'da yatırımcı güveni güçleniyor

Almanya'da yatırımcı güveni Haziran ayında, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin toparlanma işaretleri gösterdiği bir ortamda, yükseldi.

Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi, önümüzdeki altı aylık dönemdeki gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan yatırımcı ve analist beklentileri endeksinin, Mayıs ayındaki seviyesi olan 36.4'ten Haziran ayında 38.5'e çıktığını duyurdu. Bloomberg News'un anketine katılan 38 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 38.1 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

-ABD tüketici fiyatları beklenenden az yükseldi

ABD'de geçim maliyeti, gıda fiyatlarının dört yıldır ilk defa düşüş yaşamasıyla frenlenerek beklenenden daha az yükseldi ve enflasyonun konrtol altında kalacağının sinyallerini verdi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre tüketici fiyatı endeksi, Nisan ayındaki yüzde 0.4'lük gerilemenin ardından yüzde 0.1 yükseldi. Bloomberg News anketine katılan 82 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.2'lik bir artış olacağı yönündeydi. Daha fazla dalgalanma gösteren yiyecek ve enerji maliyetlerini içermeyen çekirdek fiyat endeksi, tahmin edilen oranda yüzde 0.2 arttı.

-ABD konut başlangıçları yükseldi

ABD'de konut başlangıçları Mayıs ayında yükseliş kaydederken, inşaat izinleri de 5 yılın zirvesine yükselerek sektörün ekonomik genişlemeye yardımcı olan toparlanmasının hızlanacağı sinyalini verdi.

Konut başlangıçları yüzde 6.8 yükselerek beklentilerin altında kalırken, yıllık 914,000 seviyesinde yükseldi. Nisan ayı rakamı ise 856,000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan 82 ekonomistin tahmin medyanı 950,000 olarak gerçekleşti.

-ABD hisseleri yükseliyor

ABD hisseleri, konut başlangıçlarının Mayıs ayında artmasıyla yükselirken, yatırımcılar Fed'in toplantısından çıkacak sonuçları bekliyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 yükselerek New York saati ile 12:05'te 1,648.77 puan oldu. Dow Jones endeksi 107.82 puan, yani yüzde 0.7 artışla, 15,287.67 puana geldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 17 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri sakin seyretti

Avrupa hisseleri, ABD konut başlangıçları verisinin tahminleri tutturamaması ile büyük bir değişiklik yaşamazken, Fed'in bugün başlayan toplantılar sonrasında teşvikleri azaltma ile ilgili sinyaller vereceği düşünülüyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'den daha az gerileyerek günü 293.02 puandan kapadı. Endeks Bernanke'nin istikrarlı ekonomik veri gelmesi durumunda varlık alımlarını azaltabileceklerini açıkladığı 22 Mayıs'tan bu yana yüzde 5.7 kayıp yaşamış durumda.

-Petrol 9 ayın zirvesinde

Batı Teksas petrolü, Suriye'deki çatışmaların Orta Doğu arz akışını düşürebileceği endişelerini ateşlemesiyle ve ekonomik büyümenin hızlandığı yönündeki işaretlerle yükselerek 9 ayın zirvesinden işlem görüyor.

Temmuz vadeli WTI petrolün varil fiyatı 37 sent artarak New York saati ile 13:11'de 98.14 dolardan işlem gördü. Petrol vadelilerinin New York Mercantile Exchange'de (Nymex) işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 13 altında gerçekleşti.

Ağustos vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 35 sent yükselerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 105.82 dolardan işlem gördü. Tüm kontratların işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 34 aşağısında seyretti. Avrupa gösterge petrolünün WTI petrole olan farkı 7.34 dolar ile Ocak 2011'den bu yana en yakın fark olarak gerçekleşti.