Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:50'de güncellendi)

Hisse senetleri, ekonominin iyileşmesi ile birlikte Fed'in teşvikleri azaltacağı endişesi, Çin'de imalat sanayi verisinin daha hızlı daralma işaret etmesi ve bu ülkede kredi sıkışıklığının kötüleştiği kaygısı ile birlikte, hızlı bir düşüş yaşadı ve küresel hisse senetlerinin gösterge endeksi son 19 ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Tüm dünyada tahviller değer kaybetti. Altın, doların rallisini ikinci güne taşıması ile birlikte, emtia grubundaki düşüşlere öncülük etti.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saati ile 10:32'de, yüzde 3 ile Kasım 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gösterirken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.6 geriledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.47 ile Ağustos 2011'den bu yana en hızlı yükselişini gösterdikten sonra, Yeni Zelanda'dan Almanya'ya borçlanma maliyetlerinin artması ile birlikte, iki baz puan yükselerek, yüzde 2.38'e çıktı. Gelişen piyasa varlıkları, Hindistan rupisi ve Türk lirasının rekor seviyelere düşmesi ile birlikte, düşüşler gösterdi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, altın fiyalarının Eylül 2010'dan bu yana ilk kez 1,300 doların altına inmesi ile birlikte, yüzde 2.8 ile Eylül ayından bu yana en hızlı düşüşünü yaptı.

Hisse senedi ve emtia, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, ABD ekonomisine yönelik risklerin azalması durumunda, piyasalarda küresel anlamda yükselişler getiren parasal gevşeme programının daraltılmasına bu yıl başlanabileceğini ve 2014 yılı ortasında da sonlandırılabileceğini kaydetmesinin ardından değer kaybetti. Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) bu ay daha hızlı daralmayı işaret etmesi, dünyanın ikinci en büyük ekonomisine ilişkin yavaşlama işaretlerine katkıda bulundu. Çin'de gösterge para piyasası oranları rekor seviyelere yükseldi.

New York'ta Federated Investors şef hisse senedi stratejisti Philip Orlando, "Bu bir ani aşağı tepkiydi, zira herkes meyveli kokteyl kasesinin masadan uzaklaştırılmasından korkuyor. Zira bu piyasalar için kötü," dedi ve "Piyasa Fed'in yorumlarındaki olumlu noktaları gözardı etmeyi seçti. Herkes teşviklerin azaltılması tarafına bakıyor" değerlendirmesinde bulundu.

(17:50'de güncellendi)