Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Turkcell'in Olağan Genel Kurulu'nun tekrar yeterli çoğunluk sağlanaması nedeniyle yapılamamasının ardından gözler Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) vereceği karara çevrildi.

SPK, 24 Mayıs'ta yaptığı çağrıda Turkcell Hizmetleri AŞ'nin, Kurul kararını takip eden 30 gün içerisinde genel kurul yapmasını, aksi taktirde yönetim kurulunun toplanabilmesi ve karar alabilmesi için gerekli olan ve bağımsızlık kriterini sağlayan asgari sayıda üyenin, Kurulca resen atanmasına karar verdiğini açıklamıştı.

Böylelikle bu yıl içinde 2. kez toplanamayan genel kurul üst üste altıncı kez toplanamamış oldu. Daha önce mayıs ayında yapılacak genel kurul yeterli çoğunluk sağlanamadığı için toplanamamıştı.

Turkcell Genel Kurulu'nun yeterli çoğunluk sağlanamaması nedeniyle yapılamamasının ardından Turkcell hisseleri gelen satışlarla ilk seansı yüzde 3,21 düşüşle kapattı.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, "Yeni SPK'da, eğer şirketin genel kurulu toplanıp gerekli kararlar alınamıyorsa, buradaki süresi olan yönetim kurulu üyeleri yerine SPK'nın atama yapabileceği hükmü var" dedi.

Bahçuvan, Turkcell'de bir türlü uzlaşma olmadığına dikkati çekerek, tüm kanun hükümlerinin Turkcell için uygulanabileceğini dile getirdi.

Turkcell'in sonuç itibariyle karlı olmasına rağmen temettü dağıtmayan bir şirket haline geldiğini ifade eden Bahçuvan, bunun yatırımcı için çok trajik bir durum olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bahçuvan, hükümetin gerekli tepkileri zamanında verdiğini belirterek, "Hükümetin bunun peşini bırakacağını sanmıyorum. Turkcell'in zor durumda kalmasına izin vereceğini sanmıyorum. Görev süresi dolan 4 üye var ve 3 tanesi de bağımsız. Zaten bağımsızları SPK atamıştı. Yeni kanunla beraber hem bu 4 üyeyi hem de diğer 3 bağımsız üyenin tamamını SPK'nın ataması söz konusu olabilecek" ifadelerini kullandı.

Genel kurul öncesinde AA muhabirine açıklamada bulunan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, genel kurulu işaret ederek, "Şirket toplanır 4 tane üyesini seçerse bizim açımızdan problem yok. Ama seçmezse şunu söyledik; SPK en az iki tane daha yönetim kurulu üyesini atayacak" açıklamasını yapmıştı.

AA