Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya ve Kazakistan, teşviklerin azaltılması konuşmaları arasında yatırımcıların külçe altına olan inançlarını kaybetmesine rağmen, altın rezervlerini Mayıs ayında da genişleterek artışı üst üste sekizinci aya taşıdı.

Ülke bazında dünyada yedinci sırada bulunan Rusya varlıkları, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 6.2 ton artışla 996.2 tona ulaşarak 2012 yılında yaşadığı yüzde 8.5'lik sıçrayışın ardından bu yılki yükselişini yüzde 4'e taşıdı. Kazakistan'ın varlıkları ise 4 ton artarak 129.5 ton oldu ve yüzde 41 yükseliş yaşadığı 2012 yılının ardından bu yıl yüzde 12 artmış oldu.

Altın fiyatları Mayıs ayında yüzde 6 düşerek sarı metalin ayı piyasasına girdiği Nisan ayındaki yüzde 7.6'lık düşüşü genişletti. Fiyatlar bu yıl yüzde 24 gerilemiş durumda ve geçen hafta Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin tahvil alım programını yavaşlatabileceklerini açıklamasıyla Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

Australia & New Zealand Banging Group Ltd. analistlerinden Victor Thianpiriya, "Merkez bankalarının şu andaki fiyatları etkileyici bulduğunu görmek oldukça cesaret verici. Bu durum uzun vadede altının destek aldığı ana unsurlardan biri olacak" yorumunu yaptı.

Spot altının onsu bugün 1,281.20 dolardan işlem gördü. Külçe altın 12 yıllık yükselişin ardından 1981'den bu yana en büyük yıllık düşüşe doğru yol alıyor. Goldman Sachs Group Inc. tarafından bugün yapılan açıklamada, merkez bankasının satın alma programına devam etmesinin fiyatlardaki düşüşü dengelemek için yeterli olmayacağı belirtildi.

Türkiye'nin varlıkları Mayıs ayında 18.2 ton artarak 445.3 ton oldu ve üst üste 11. ayda yükseldi. Azerbaycan ve Kırgızistan Mayıs ayında külçe altın alan ülkeler arasında bulunurken, Brunei ve Nepal de Nisan ayında altın rezervlerini artırdılar.

Meksika rezervleri azaltışını 13. aya taşırken, Çek Cumhuriyeti de ayrıca rezervleri kısan bir diğer ülke oldu.