Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ABD'de birinci el konut satışları Mayıs ayında beklenenden çok yükselerek neredeyse son 5 yılın zirvesine çıkarak, ekonomik genişlemeyi destekleyen piyasada güçlenmenin devam ettiğini gösterdi.

Satın alımlar yıllık bazda yüzde 2.1 yükselerek 476,000'e çıktı ve Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tamamının tahminlerini aşarak Temmuz 2008'den bu yana en yüksek çıkışı kaydetti. Medyan satış fiyatı ise Mayıs 2012'den Mayıs 2013'e kadar geçen sürede yüzde 10.3 yükseldi.

Birinci ve ikinci el konut satışlarına yönelik talep gittikçe artarken, hem konut sektörünün güçlenmesini sağlıyor hem de ekonomik genişlemeye destek veriyor. Konut alımı için şimdiye kadar bekleyen tüketiciler de borçlanma maliyetlerinin artmasına rağmen piyasaya girmeye başlıyorlar.

Informa Global Markets ekonomisti Kevin Harris, "Konut sektöründe gördüğümüz talep artışının ardında aslında insanların birşeylerin kötü gideceğine dair endişelerinin azalması yatıyor. İstihdam ve gelir büyümesi mortgage oranlarındaki artışlardan daha önemli, tabii mortgage oranlarının şu ana kadar gösterdikleri yükselişten daha fazla yükseliş göstermemeleri durumunda" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan 74 ekonomistin tahmin medyanı 460,000 olarak gerçekleşti. Tahminler 435,000 ile 475,000 arasında değişiklik gösterdi. Şubat ayından bu yana aylık satış verileri yukarı yönlü revize edilirken, Nisan ayı rakamları 454,000'den 466,000'e yükseldi.