Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times gazetesinin haberine göre Roma'daki İtalyan Hazinesi'nin gizli raporuna göre İtalya, Euro Bölgesi krizinin yükselen zamanlarında yeniden yapılandırdığı türev kontratlarından kaynaklanan milyarlarca euroluk zarar riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Rapor, borçlar içinde yüzen ülkenin 1999'daki euroya girmesini sağlayan finansal taktiklere de dikkat çekiyor.

İngiliz gazetenin ele geçirdiği 29 sayfalık rapor, İtalya'nın, aralarında yabancı bankalarla yapılmış ve 31.7 milyar doları bulan değerde 8 türev kontratının da yeniden yapılandırmasının da yer aldığı 2012'nin ilk yarısında yapılmış tahvil işlemlerini gösteriyor.

Rapor önemli detaylara ilişkin açıklamalarda bulunmasa ve İtalya'nın potansiyel zararına dair tam bir tablo çizemese de, raporu inceleyen uzmanlar yeniden yapılandırmanın, nakit darlığındaki Hazine'nin, bazı zamanlarda İtalya'nın aleyhine olacak şekilde yabancı bankalara olan borç ödemelerini uzun süreli olarak geciktirdiğini söylüyor.

Rapor ne bankaların adını ne de orijinal kontrat detaylarını veriyor; ancak uzmanlar kontratların 1990'ların sonlarına uzandığını tahmin ediyor. Ö dönemde euro birliğine dahil olmaya hazırlanan İtalya, AB'nin bütçe hedeflerini tutturmak adına bankalardan ön ödemeler alarak, hesaplarını ayakta tutmaya çalışıyordu.