Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

MarketWatch'ta bir makale kaleme alan dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) başkanı Bill Gross, teşvik edici girişimleri bozması ve varlık fiyatlarını sunî seviyelere sıçratmasından ötürü parasal genişleme programının sonlanması konusunda hemfikir olduklarını, ancak Fed'in planının fazla "aceleci" olabileceğini yazdı.

Daha hızlı büyüme ve enflasyon yeteneklerini zorlaştıracak yapısal engellerden ötürü Fed'in ekonomiye ilişkin görüşünün gizleniyor olabileceğine dikkat çeken Gross, Bernanke, Fed'in işsizlik oranının önümüzdeki yılın ortalaraında yüzde 7'ye gerilemesini beklediğini söylese de, kendilerinin bunu çok inandırıcı bulmadıklarını söyledi.

"Bernanke'nin açıklamaları Fed'in ekonomide döngüsel bir yaklaşımı benimsediğine işaret ediyor" diyen Gross, Fed Başkanı'nın düşük büyümeden mali sıkılaştırmaları mesul tuttuğuna, konut fiyatlarındaki artışı da ilk atfedilmesi gereken mortgage oranları yerine, konut sahiplerinin fiyat beklentileri ile ilişkilendirdiğine dikkat çekti.

Gross, ekonominin, küreselleşme etkisiyle düşen ücretler, demografi trendleri, teknolojik ilerlemeler gibi yapısal faktörlerden de büyük oranda etkilendiğini, ancak Bernanke'nin bu etmenlere hiç değinmediğini söyledi.

PIMCO'nun başkanı Gross ayrıca Fed'in enflasyon görüşünün en belirsiz şeylerden biri olabileceğini yazarak, "Bernanke enflasyonun 'zamanla' yüzde 2 enflasyona ulaşacağını öngörüyor. Ancak şu an hiçbir şekilde o noktaya yakın değiliz" dedi.

Bernanke'nin deflasyon korkularını hatırlatan Gross, ancak diğer tarafta piyasanın çıkış stratejilerine vereceği ani tepkilerden endişelenerek, önceden sinyaller vermeye çalışıyor olabileceğini yazdı.

Gross yazısını, "Bernanke piyasaları hazırlamak istiyor olabilir; ancak eğer işler değişir ve Fed çıkıp 'Pardon yanlış hesaplamışız' demek zorunda kalırsa, o zaman daha da yüksek volatilite olur" şeklinde bitirdi.