Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Borsası, yenin kayıplarını silmesi sonrasında kazançlarını geri verdi. Cam ve çimento üreticileri endeksi, Topix Endeksi'nde yer alan 33 sektör grubu arasında en sert düşüşe işaret etti.

Gelirinin yüzde 18'ini Çİn'de kazanan klima üreticisi Daikin Insutries Ltd., Mart 2011'den bu yana en sert 2 günlük düşüşünü kaydetmesinin ardından yüzde 0.8 değer kaybetti. Satışlarının yüzde 80'ini Japonya dışında yapan otomobil üreticisi Nissan Motor Co. yüzde 2 yükselmesinin ardından yüzde 1 düşüş kaydetti. Klab Inc., dün Microsoft Corp.'un sosyal medyada oyun üreticisi şirketle akıllı telefonlar için ortaklık yapacağı haberi üzerine günlük limitinin tamamında yükselmesinin ardından bugün de yüzde 7.4 sıçradı.

Topix Endeksi erken saatlerde yüzde 1.4 yükselmesinin ardından yüzde 0.7 kayıpla 1,071.97 puana geriledi. Nikkei 225 Endeksi de yüzde 0.7 düşüşle 12,877.24 puana indi. Küçük ölçekli şirketlerin göstergesi olan Tokyo Borsası Mothers Endeksi yüzde 8.7 kayopla 7 Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Hisseler dün nakit sıkıntısının  Çin'in büyümesini sınırlayacağı endişesiyle düştü.

Japon hisselerinin Çin'de olanlara karşı bir hayli duyarlı olduğuna dikkat çeken Sumitomo Mitsui Asset Management Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Masaru Hamasaki, "Çin'in finansal sistemini konuşuyoruz. Piyasanın endişeli olmasına şaşmamak gerek" yorumunda bulundu.

Topix Endeksi dün itibariyle 22 Mayıs'ta kaydettiği 5 yılın zirvesinin yüzde 15 altında seyrediyor. Bu yıl yüzde 25 yukarıda seyreden endeks dün tahmini kazançlarının 13.6 katından işlem gördü. Bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 14.4, Stoxx Europe 600 Endeksi içinse 12.4 katında seyrediyor.

Nakit sıkışıklığını gevşetmek üzere harekete geçeceğinin ilk sinyallerini veren Çin merkez bankası para piyasalarındaki istikrarı korunması ve likidite sıkışıklığını gevşetilmesine yönelik adımlar atacaklarını söyledi.