Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Amerikalı bilim insanları, felç geçiren farelerdeki omurilik hasarını tedavi etmeyi başardı.

"Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlanan araştırmada, omuriliklerine çeşitli kimyasal maddelerin yanı sıra sinir hücreleri nakledilen farelerin mesanelerini tekrar kontrol etmeye başladıkları belirlendi.

Ohio eyaletindeki Case Western Reserve Tıp Fakültesi ve Cleveland Kliniği araştırmacıları, kemirgenlerin kaburgalarından alınan sinir hücrelerini cerrahi girişimle omuriliklerindeki boşluklara yerleştirdi.

Hücreleri bir arada tutabilmek için özel bir yapıştırıcının yanı sıra yaralı dokuların iyileşmesini hızlandıran bir kimyasal madde kullanan araştırmacılar, omurilikteki hasar görmüş sinir hücrelerinin 2 santimetreye kadar uzayabildiğini gözlemledi.

Araştırmayı yöneten Dr. Jerry Silver, "Henüz yürüyemeseler de hayvanların mesaneleri kontrol etmeye başlamaları bile büyük bir başarı. İlk kez omuriliği ciddi derecede hasar görmüş hayvanlarda sinir hücrelerinin yeniden oluşturulması yöntemi ile bu kadar büyük bir ilerleme sağlıyoruz. Bulgular, diğer işlevlerin de tekrar kazanılabileceğine işaret ediyor" dedi.

Felç hastalarının tedavisi için büyük umut vaat eden çalışma, bilim dünyasında heyecanla karşılandı.