Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


Çin Merkez Bankası'nın fonlama maliyetlerindeki yükselişin ekonomik büyümeyi azaltacağı endişelerini gevşetememesi üzerine Çİn Borsası 4 yılın en düşüğüne işaret etti.

China Minsheng Banking Corp. ve Industrial and Commercial Bank of China Ltd., finansal hisseler göstergesini 6 ayın en düşüğüne geriletti. Çin'in en büyük 2. cep telefonu operatörünü kontrol eden China United Communications Ltd. yüzde 3.5 düştü. China Shenhua Energy Co. yüzde 3.5 değer kaybederek Ekim 2008'den bu yana en düşüğüne geriledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 1,937.26 puana gerileyerek, 6. gününde de ekside seyretti. Çin Merkez Bankası'nın sıkı likiditenin azalacağını söylemesinin ardından para piyasası oranlarının düşmesine rağmen, 7 günlük bankalararası fonlama maliyetlerleri bu yılın ortalamasını neredeyse ikiye katladı.

Nakit sıkışıklığının ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin endişelerin devam ettiğini ve sermaye enjeksiyonunun ardından finansal sistemdeki kaldıraçlardan kurtulma sürecinin henüz sonlanamayacağını söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, "Sermaye enjeksiyonu sadece piyasa beklentilerini gevşetiyor" dedi.

Şanghay Bileşik Endeks 6 Şubat'taki zirvesinden yüzde 21 düşmesinin ardından ayı piyasasına doğru ilerliyor. Endeks 12 aylık tahmini kazançlarının 7.9 katından değerlenerek 2006'dan bu yana en düşüğüne işaret ediyor. CSI 300 Endeksi Şubat'taki zirvesinden yüzde 22 düştü.