Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Draghi: Genişlemeci politika sürecek

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, politika yapıcıların Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümeyi desteklemek için harekete geçmeye hazır olduklarını kaydetti ve ulusal hükümetlere, vergi artırımlarını durdurmaları ve yatırımlara öncelik vermeleri çağrısında bulundu.

Paris'te Fransa Ulusal Meclisi'nde konuşan Draghi, "AMB'nin para politikası görülebilir bir gelecek için genişlemeci olarak kalmaya devam edecek," dedi ve "Uygulamaya uygun olduğunu düşünebileceğimiz diğer tüm olası enstrumanlar için açık fikirliyiz. Genişlemeci politikadan çıkış uzakta kalmayı sürdürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

-ABD büyümesi aşağı revize edildi

ABD ekonomisi, vergilerin yükselmesi sonucunda hizmet sektöründeki harcamaların azalmasının etkisiyle ilk çeyrekte, ilk açıklanan rakamın altında büyüdü.

ABD'nin gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYİH) ilk çeyrekte yüzde 1.8 büyüdü. Daha önce açıklanan rakama göre büyüme yüzde 2.4 seviyesindeydi. Ekonominin yüzde 70'ini kapsayan hanehalkı harcamaları, geçen ayki açıklanan yüzde 3.4'lük artıştan yüzde 2.6 artışa revize edildi.

-Fed/Kocherlakota: İşsizlik 2014 ortalarında  yüzde 7 olacak

Fed Minneapolis Başkanı Narayana Kocherlakota, işsizlik oranı yüzde 7'nin altına inmedikçe tahvil alım programına devam edilmesinden yana olduğunu ve gelecek yılın ikinci yarısından önce de yüzde 7'nin altında seviyelere inilmesini beklemediğini belirtti. Kocherlakota'nın bu yıl para politikasında oy hakkı bulunmuyor.

"İşsizlik oranının 2014 yılının ikinci yarısında yüzde 7'nin altına düşeceğini tahmin ediyorum" derken, tahvil alım stratejisinin de en azından işsizlik oranı yüzde 7'den düşük olana kadar sürdürülmesinden yana olduğunu söyledi.

-Gelişen piyasalardan fon çıkışı tehdit yaratıyor

Uluslararası Finans Enstitüsü'nden (IIF) yapılan açıklamada Türkiye, Romanya, Polonya ve Fas yabancı finansmana olan bağımlılıklarından dolayı gelişen ülkelere olan yatırımın yavaşlamasıyla en büyük tehditi yaşayan ülkeler arasında gösteriliyor.

Washington merkezli IIF tarafından yapılan açıklamada gelişen piyasalara girecek olan özel yabancı sermayeye yönelik tahminlerini 2014 yılı için 1.11 trilyon dolara indirererek 2009'dan bu yana en zayıf noktayı işaret etti. Bu yıl 1.15 trilyon dolar olarak tahmin edilen girişlerin bu seviyede gerçekleşmesi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 3'lük bir düşüşe işaret edecek.

-ABD hisseleri "veriler" ile yükseldi

ABD hisseleri, Çin'deki nakit krizinin hafiflemesi ve ekonomik büyümenin beklenenden yavaş çıkmasının Fed'in teşviklere devam edeceği söylentilerini ateşlemesi sonrasında yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi yükselişin ikinci gününde.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 artarak New York saati ile 13:28'de 1,602.85 puana ulaştı. Dow Jones endeksi 135.55 puan, yani yüzde 0.9 artışla 14,895.86 puan oldu. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 5.6 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri yükselişini ikinci güne taşıdı

Avrupa hisseleri Çin'de yaşanan kredi daralmasının rahatlaması ve Almanya'da Tüketici Güveninin tırmanmasının ardından yükselirken, Stoxx Europe 600 Endeksi 11 ayın en büyük iki günlük kazancını yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 yükselerek 284.54 puandan kapandı. Endeks son iki günde yüzde 3.2 kazançla 27 Temmuz 2012'den bu yana en büyük iki günlük yükselişi gerçekleştirirken, Bernanke'nin tahvil alımının kesilebileceği açıklamalarını yaptığı 22 Mayıs'tan bu yana yüzde 8.4 geriledi.

-Gelişen piyasalar endeksi toparlandı

Gelişen piyasa hisseleri, Filipin hisselerinin 2008'den bu yana en büyük ralliyi gerçekleştirmesiyle yükselişini ikinci güne taşıyarak, bir yıldan uzun zamandır yaşadığı en büyük aylık düşüşü dengeledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.4 kazançla Londra saati ile 14:01'de 898.29 puana çıkarak bu ayın kayıplarını yüzde 11'e azalttı ve Mayıs 2012'den bu yana en büyük sıçramasını kaydetti. ABD'de dün açıklanan verilere göre dayanıklı tüketim malı siparişleri Mayıs'ta tırmanırken, konut fiyatları, yeni konut satışları ve tüketici güveni beklentinin üzerinde gelirken bugün açıklanan verilerde ise ekonominin ilk çeyrekte beklenenden az büyüdüğü görüldü.

-ABD tahvilleri "veriler" ile yükseldi

ABD hazine tahvilleri, bugün açıklanan verilere göre ülke ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden daha az büyümesi sonrasında kazançlarını genişletti.

10 yıl vadeli gösterge ABD tahvil faizi yedi baz puan, yani 0.07 yüzde puan, gerileyerek New York saati ile 08:54'te yüzde 2.54 oldu. Faiz erken saatlerde 10 baz puan kadar düşerken, geçtiğimiz yedi gün boyunca yükselerek 19 Mart 2012'den bu yana en uzun artış periyodunu yakalamıştı.

-Avrupa tahvilleri Draghi ile yükseldi

Euro Bölgesi tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin genişlemeci para politikasının devam edeceğini açıklamasıyla sabit gelir varlıklarının cazip hale gelmesi sonrasında, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin öncülüğünde yükseldi.

10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi, yüzde 4.93'e kadar tırmanarak 27 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından 10 baz puan, yani 0.1 yüzde puan, gerileyerek Londra saati ile 12:08'de yüzde 4.76 oldu. Mayıs 2023 vadeli yüzde 4.5'lik tahvilin fiyatı ise 0.76, yani 1,000 euro nominal değerde 7.60 euro, artarak 98.425 oldu.

10 Yıl vadeli İspanya tahvil faizi ise, yüzde 5.13 ile 28 Mart'tan bu yana en yükseğe ulaştıktan sonra, 13 baz puan gerileyerek yüzde 4.94'e düştü.