Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği maliye bakanları, yatırımcıların güvenini destekleyeceğini ve Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin aşılmasına yardımcı olacağını söyledikleri sorunlu bankaların idaresi konusunda anlaşmaya vardı.

Brüksel'de 7 saat süren müzakerelerin sonucunda bakanlar geceyarısı saat 1:30 sularında özel sektördeki kreditörlerin zarar yazması ve kamu desteğinin düzenlenmesi konusunda prensipte anlaştı. Bakanlar ayrıca hükümetlerin ne zaman devreye girebileceği ve Euro Bölgesi'nin 500 milyar euroluk kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan yardım isteyecekleri konularına da açıklık getirdi.

Müzakerelerin uzun ve yoğun geçtiğini söyleyen Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, anlaşmanın hissedar ve kreditörlerin öncelikli olarak sorumlu tutulmasına yönelik önemli bir hamle olduğunu dile getirdi.

Anlaşma, AB liderlerinin, 2012'de anlaştıkları bankalar ve borçlananlar arasındaki bağı kırma vaatlerini görüşmek için bir araya gelmelerinin birkaç saat öncesinde geldi. Avrupa Merkez Bankası önümüzdeki yıldan itibaren Euro Bölgesi'nde finansal denetim rolü üstlenerek, AB'nin çözüm prosedürlerinin ilk adımını atmış olacak.